Тайна мисия на Ванга и Людмила преобърнала съдби

Тайна мисия на Ванга и Людмила преобърнала съдби

Снимки и колаж: България днес

A A+ A++ A

Тайна мисия в недрата на Странджа, ръководена от Людмила Живкова и пророчицата Ванга през 1981 г., преобръща съдбите на много хора. Цели 39 години по-късно случилото се по време на тази експедиция продължава да поставя много повече въпроси, отколкото са отговорите.
Драмите в живота на част от участниците продължават до днес и навяват за връзка с мистичната одисея от началото на 80-те. Още едно ценно свидетелство "България Днес" откри в Нидерландия, където живее Гергана Бакалова, жената на Кръстю Мутафчиев. Той е дясната ръка на Людмила Живкова през 70-те години и ръководи групата, която работи на терен.

"Информацията, с която разполагаше екипът, беше за места, съхраняващи много големи ценности - обяснява археологът Иля Прокопов, който участва в експедицията. - Наричам ги информационни депа, които биха могли да променят коренно представите ни за света такъв, какъвто го познаваме. Не ставаше дума за злато и съкровища, а за нещо много по-глобално. За документи и предмети, завещани от други култури преди много векове. По време на мисията много пъти се коментираше, че територията, върху която днес е България, е била центърът на човешката цивилизация. Светая светих на знанието. За мен е ясно, че много от нещата, които са откривани, не са оповестявани публично. В недрата на българската земя, колкото и да са орязани нейните граници, все още има две или три огромни депа, съдържащи важна информация за цялото човечество."

Съдбата на част от участниците в мисията на Ванга и Людмила Живкова е жестока. Ръководителят на експедицията професор Кръстю Мутафчиев умира от рак на 25 февруари 2004 г. Покосен е от болестта, преди да успее да завърши последната книга от поредицата си за тайната си мисия с Принцесата на комунизма и феноменалната гадателка от Петрич. До края на живота си дясната ръка на Людмила Живкова вярва, че в Странджа се намира гробът на древноегипетското божество Бастет.

Сега Ивайло, синът на Кръстю Мутафчиев, се бори за живота си в Нидерландия. Той страда от онкологично заболяване, а до него е само майка му, 82-годишната Гергана.
"Животът на много хора се промени завинаги от мисията в Странджа на Людмила Живкова и Ванга - признава Гергана пред "България Днес". - Бях разведена с Кръстю, когато той пое на експедицията в Странджа през 1981 г. Но подържахме приятелски отношения. След смъртта на Людмила той беше съден по скалъпени обвинения за злоупотреби и лежа в Пазарджишкия затвор. Кръстю беше доверен човек на Людмила Живкова и ръководеше фонд "Културно наследство". Благодарение на този фонд по различни начини от чужбина бяха откупувани безценни произведения на изкуството. В онзи момент трябваше просто да се намерят изкупителни жертви. Това бе борба по върховете на комунистическата партия и държавата. Сега синът ми Ивайло води най-страшната битка. Лечението му от рак включваше химиотерапия, но това отключи странични ефекти. Изпадна в кома. До мозъка му не достигаше достатъчно кислород. След това започна бавно подобрение, но дойде нов удар с епидемията от коронавирус. Трудно е да му се осигури най-доброто лечение в момента."
Семейството е притиснато и от финансови проблеми. Гергана Бакалова е получавала приход от апартамент в центъра на София, който е отдавала под наем. Но сега не може да разчита на това. "Проявих наивност и прехвърлих имота на моята внучка - признава Бакалова. - Но това се оказа голяма грешка. Трудно ми е да изразя болката и огорчението от предателството на внучката ми."
Авторските права от книгите на Кръстю Мутафчиев би трябвало да принадлежат на сина му Ивайло, но преиздаването е свързано с куп процедури, които биха отнели много време.“
Други хора, докоснали се до мистерията в Странджа, също споделят за странни преживявания.
След като Кръстю Мутафчиев излиза от затвора, той се връща на мястото, където е водил мисията на Ванга и Людмила. С него е режисьорът Марий Славчев, издателят на книгите му Веселин Гуторанов и още няколко човека.
"Кръстю ходеше с бастун, възстановяваше се от счупване на крака - спомня си Славчев. - Пътувахме с джип по едни криви пътеки и най-после стигнахме до мястото. Идеята, с която отидохме, беше да се направи документален филм за мисията от 1981 г. Както и за това, което е останало неразкрито, но предполагахме, че се намира там. Направихме снимки, но така и не можахме да довършим този проект. Всички, които бяхме в Странджа, по един или друг начин пострадахме. Аз лежах дълго в болница и трудно се възстанових. Кръстю Мутафчиев почина от рак. Всички пострадахме по един или друг начин! Явно не е дошъл моментът това нещо, което се намира в планината, да види бял свят. Един ден, когато настъпи моментът, сигурен съм, всичко ще блесне. И хората ще разберат това, за което сега не сме готови."

Връзка с богинята Бастет

"Тази книга ще предизвика може би най-голямото археологическо откритие на нашия век - пише Кръстю Мутафчиев в своята историческа справка, озаглавена "За произхода на хомо сапиенс". И допълва: "Гробницата на божеството Бастет в Странджа планина ще се окаже най-вероятно творение на строителите на египетските пирамиди. Това ще отреди най-накрая достойно място на българите в световната история като носители на човешката цивилизация."

Лични срещи с пророчицата

Гергана Бакалова има две лични срещи с Ванга, които са се запечатали завинаги в нейното съзнание. Първия път отива при пророчицата заради здравословен проблем на сина си Ивайло, който тогава е на 6 години. Момчето страда от алергия, с която не може да се пребори.
„Ванга ми каза името на доктора, при когото да отида, за да се излекува детето ми - разказва Гергана. - Точно този лекар ни помогна. Позна и за неща от личния ни живот, свързани с предстоящо пътуване в Англия, за което ние не подозирахме по онова време. Втория път бяхме при нея с мъжа ми Кръстю. Ванга го предупреди да внимава как шофира на връщане към София и да се пази „отдясно“. Прибирайки се към столицата, се отървахме на косъм от тежка катастрофа. За мен Ванга е доказан феномен.“

Гергана Бакалова е от стар земеделски род, внучка е на легендарния водач на БЗНС Цанко Церковски.

„Болно ми е, че бюстът му в Борисовата градина беше откраднат и години наред не се възстанови - признава тя. - Това показва доколко в България се цени историческото наследство, за което мъжът ми си даде здравето и живота.“

Автор: Кристиан Иванов

Източник: България днес


#Людмила Живкова #Ванга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай