Времето днес: Порои и дъждове с гръмотевици

Времето днес: Порои и дъждове с гръмотевици

Pixabay

A A+ A++ A

През деня атмосферата отново ще е нестабилна. Приближаващ студен атмосферен фронт ще определя облачното и дъждовно времето над Балканския полуостров и България. Очакваните явления могат да причинят локални наводнения в планинските райони. Валежите към края на деня ще обхванат и по-голямата част от Дунавската равнина и Източна България.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за средна по размер градушка, а бурите ще имат потенциал да предизвикат и локални наводнения. Очакваното сумарните количества на валежите ще достигнат до 20-40 л/кв.м., а на места в района на Драгоман, Родопската област, Средногорието , Северозападния и Централния Предбалкан – до 30-80л/кв.м. В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 л/кв.м., а най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието до 5-10 л/кв.м.

До обяд в Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад, но след обяд бързо ще се смени със североизточен - до умерен.

Очакваните максимални температури ще бъдат между 22° и 26°С.

Поради очакваните силни гръмотевични бури този следобед. Екипът на Meteo Balkans издава карта с предупреждения за лош време, които са валидни за събота - 03 юни .

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Издаваме този код за проливни валежи или "обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Над тези райони те ще са придружени от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления)

Червен код: валежите на много места в Източна Сърбия, Югозападна Румъния и Северозападна България ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо-конвективни системи. Очакваните валежи ще са между 30-80л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта ще преобладава разкъсана облачност, която до сутринта ще се разкъса. Денят ще започне със слънце, а следобед с развитие на купеста облачност и на места по Южното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от изток. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°.

Времето в планините

Няма да е подходящо за туризъм! Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива мощна купеста облачност и на много места ще превали и прегърми.. Ще духа умерен до силен вятър, като в ниските части ще бъде от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 10°.

Времето в София

През нощта срещу събота облачността от запад ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. През деня ще преобладава значителна облачност. Очакваме да паднат и значителни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 12°С, а максималните - до 23°С.

Времето в Балканите

Под влиянието на преминаващ студен атмосферен фронт времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В централните райони на Балканите ще паднат значителни по количество валежи. Значителни валежи очакваме над Гърция, Егейско море, България и Северозападна Турция.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници