ПП-ДБ връщат мандата в понеделник, договорили конституционно мнозинство с ДПС (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

ПП-ДБ връщат мандата в понеделник, договорили конституционно мнозинство с ДПС (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
A A+ A++ A

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. В последния момент е бил сменен правосъдният министър, като Емил Дечев е бил сменен от Атанас Славов. Двете формации са се договорили и за конституционно мнозинство с ДПС.

Това стана ясно на съвместен брифинг на Мария Габриел и акад. Николай Денков в парламента, след края на поредната им среща с ДПС.

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори, преговори за това как би трябвало да осигурим и мнозинство за осъществяване на конституционната реформа", обясни Денков и допълни, че именно за това били днешните разговори.

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ ще върнат пълна папката на Радев, договорили се те с президентството. От там искаха да го върнат още днес, но заради ангажиментите на президента не било възможно.

Мария Габриел обяви официално имената на министрите в кабинета. Единственото сменено име от предварителния списък е това на правосъдния министър. До последно постът трябваше да заеме сегашният зам.-министър на правосъдието Емил Дечев. Сменен е обаче от конституционалиста и настоящ депутат от ДБ Атанас Славов.

"Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа", похвали се Габриел. Тя благодари на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за това, че сложили интересите на хората над партийните, както и за това, че ясно заявили евроатлантическата си ориентация.

Габриел изчете и обща декларация с Денков, според която всеки българин иска да живее в държава със стабилни институции.

"Всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни, вдъхващи доверие, работещи ефективно и професионално в интерес на гражданите и бизнеса. И това, както всички знаем, освен законите и нормите, зависи от хората, които работят в институциите и учрежденията. Те трябва да бъдат професионалисти, търсещи ефективен, краен резултат от работата си, да са отворени към непрекъснатите промени и предизвикателства, така че с действията си да подпомагат конкурентоспособността и да подобряват живота на гражданите.



#ново правителство #Николай Денков #Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"