Част от хотелиерите трябва да върнат над 1 млн. лв.. по програмата за украински бежанци

Част от хотелиерите трябва да върнат над 1 млн. лв.. по програмата за украински бежанци

Стоян Радев, БНР

A A+ A++ A

Част от хотелиерите трябва да върнат малко над 1 млн. лева по програмата за украинските бежанци, а над 17,9 млн. лева предстои да бъдат разплатени, за което се очаква решение на МС, съобщи заместник-министърът на туризма Мариела Модева по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Тя каза, че е имало редица разминавания, дублажи и технически грешки при подаването на данни в процеса по разплащането и изтъкна, че проблемите са показали, колко не е добре, че не е въведено електронното управление в страната.

В отговор на друг депутатски въпрос заместник-министърът съобщи, че на този етап Несебър не е застрашен да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и увери, че работна група предприема мерки в изпълнение на експертните препоръки. Сред тях е изготвянето на Плана за опазване и управление на старините на града, който се подготвя от държавата и общината. Модева каза, че има пилотен план от 2012 г., който е минал през обществено обсъждане, а на последното заседание на кабинета във връзка с кадровия проблем, поставен от Националния институт за недвижимо културно наследство, на института са били отпуснати повече бройки, за да се извършат дейностите по изготвянето на плана.

Същевременно Модева отбеляза и ангажиментите на местната власт в този процес. Преди време жителите на Несебър поискаха градът да бъде изваден от списъка, напомни заместник-министърът и посочи, че има съзнателно задържане на създаването на плана, а освен това няма и актуализиран общ устройствен план поради, по думите й , "предполагаеми някакви инвестиционни други интереси". По повод твърдението за спускане на бетонни буни върху подводната археология заместник-министърът каза, че кметът на града е съобщил, че към момента няма информация за подобна намеса в прилежащата територия на населеното място.

В края на май, на заседание на ресорната комисия, Любен Дилов (ПГ на ГЕРБ-СДС) допусна, че кметът на Несебър не участва в предвиденото изслушване, защото градът вече е в листата на градовете, застрашени от отпадане от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Доколкото знам основната причина за особения режим, в който ще влезем сега - на наблюдение, е забавянето на Плана за управление и съхраняване на старините на града, който трябваше държавата с помощта на общината да изготви, както и спускането на бетонни буни върху подводната археология, каза тогава Дилов, предава БТА.

#украински бежанци #хотелиери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"