Погребват патриарх Максим в петък

Погребват патриарх Максим в петък
В четвъртък тялото на патриарха ще бъде докарано в храма „Света Неделя", където ще бъде отслужена панихида. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поклонението пред тленните останки на патриарх Максим ще бъде в четвъртък – 8 ноември, а погребението в петък – 9 ноември.

В четвъртък тялото на патриарха ще бъде докарано в храма „Света Неделя", където ще бъде отслужена панихида, съобщи Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания".

До избора на нов наместник-председател на Светия Синод за Софийската митрополия ще бъде отговорен Пловдивският митрополит Николай, предаде БГНЕС.

„Той ще бъде фактически митрополит на Софийска епархия," поясни Емил Велинов.

В петък тялото на патриарха ще бъде изложено в храм-паметника „Св. Александър Невски", където в 9:00 ще бъде отслужена литургия.

Опелото ще започне в 10:30 часа и тогава ще присъстват патриарсите на православните църкви.

Погребението ще бъде в петък, веднага след опелото, в Троянския манастир, посочи още Емил Велинов.

Той обясни, че ще бъде предложен и един ден за траур, това ще бъде петък. Светият синод ще предложи рано сутринта в сряда на министър-председателя да обяви ден за траур.

Очаква се до час да бъде отворено завещанието на патриарх Максим.

#патриарх Максим #погребение #Българска православна църква #БПЦ #храм-паметник „Св. Александър Невски" #църква „Света Неделя" #траур #митрополит Николай #Емил Велинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници