Евреите в България: Патриарх Максим вдъхновяваше диалог между религиите

Евреите в България: Патриарх Максим вдъхновяваше диалог между религиите
Председателите на еврейските организации в България Роберт Джераси и Максим Бенвенисти изпратиха съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна църква. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Патриарх Максим беше вдъхновител на диалога между религии, култури и цивилизации, заявиха представители на еврейската общност в България в съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна църква по повод кончината на българския патриарх.

„С дълбока скръб узнахме вестта за кончината на Главата на Българската православна църква – Блаженно починалия и преснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим," пишат председателите на Централния израелтянски духовен съвет и на Организация на евреите в България „Шалом" - Роберт Джераси и Максим Бенвенисти.

„Приемете нашите и на цялата еврейска общност искрени съболезнования. Патриарх Максим оставя трайна следа като личност, която въплъщаваше високите духовни добродетели. Той беше радетел и вдъхновител на така нужния ни днес диалог между религии, култури и цивилизации. Ние скърбим поради това, че завърши земният път на този голям приятел на еврейската общност в България. Той оставя след себе си жив спомен за забележителен, добър и мъдър духовник, достоен пример за поколенията," се казва в съболезнователния адрес.

„Приемете съболезнованията на цялата еврейска общност в България, признателна на Българската православна църква за нейната изключителна роля за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война. Дълбок поклон пред светлата памет на Патриарх Максим! Той ще бъде в нашите молитви," допълват председателите не двете еврейски организации.

#патриарх Максим #Българска православна църква #БПЦ #Роберт Джераси #Максим Бенвенисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино