Горещи политически страсти: Скандали и взаимни обвинения ОБЗОР

Горещи политически страсти: Скандали и взаимни обвинения ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

Парламентът се превърна в арена за скандали, обиди и обвинения през днешния празничен 1 юни. Причината - скандал между ПП и "Възраждане".

Всичко започна, след като депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков се опита да прочете декларация в отговор на такава, прочетена от парламентарната група на „Възраждане“.

Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна посочи, че "въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение", посочи Божанков, след като неколкократно бе прекъсван по време на опита си да прочете декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ.

Малко след това депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев се изплю върху Божанков.

По време на брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в последните дни са налице атаки срещу парламентарната република.

"В момента, в който те излязат на трибуната, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат" - това са думи на "Възраждане". Нека да е ясно - България е парламентарна република, европейска и демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че тези аспекти на България ще останат независимо от предизвикателствата и ще работим, за да имаме работещо правителство”.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов беше категоричен, че партията му няма да търпи позорното поведение на ПП.

"Това, на което станахме свидетели в пленарната зала, е поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия - ПП. Ние тази простащина повече няма да я търпим. На трибуната излизат хора, които говорят мръсотии, те са позор за човешкия род", заяви той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Росен Желязков, който разпусна парламента след скандала и определи случващото се в НС като дъно и разруха.

"Председателят на НС Росен Желязков нанесе пореден удар върху парламентаризма. Не може да блокираш работата на парламента, защото екстремисти и фашисти са се сбили в парламента. Той носи отговорност за това.", заяви Нинова и посочи, че БСП няма място в коалиция на страха, на омерта, на имунитет, коалиция, която иска да спаси Борисов от правосъдие, а от друга страна да удовлетворят "на ламтежите на ПП-ДБ за власт и пари", които, по думите ѝ, са предали хиляди хора от площадите заради ламтежите за милиони", изтъкна още тя.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще има санкции за всички участници в скандала.

"Ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите", категоричен бе той.

"Продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението", каза Желязков относно изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова, че е блокирал работата на Народното събрание.

Президентът Румен Радев разкритикува водените разговори и опити за съставяне на правителство между ПП и ГЕРБ.

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения." Това заяви той пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

"Срамните записи от партийното заседание на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите пометоха миловидната им евроатлантическа фасада. Те разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, „подписани с кръв“, за погром в институциите, за държавна измяна. Записите предизвикаха изключително негативни коментари за България в европейски медии и с тях бяха дискредитирани европейски лидери", заяви Радев.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »