НА ЖИВО Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване в НС

НА ЖИВО Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване в НС

фейсбук

A A+ A++ A

Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване в пленарна зала.

В парламента се очаква и днес да продължат разговорите между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с втория мандат.

Целта на промените е да укрепи ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт. Със законопроекта се създава правомощие съответните колегии да приемат Кодекси за етично поведение на съдиите и на прокурорите и следователите, които пленумът на ВСС трябва да одобри.

Инспекторатът ще има право да анализира и обобщава делата, които са приключени със съдебен акт, както и приключените преписки и дела на прокурори и следователи. Освен това ще обобщава ежегодни добрите и лошите практики по спазване на етичните правила в съответствие с европейските и международните стандарти. Вменява му се право да провежда антикорупционни обучения на съдиите, прокурорите и следователите.

Ще бъде обсъден и проект на решение, с което НС задължава Министерския съвет да изготви доклад във връзка с предишното решение на парламента в Плана за възстановяване и устойчивост в частта Енергетика, чиято цел беше запазване на въглищните централи в Маришкия басейн.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай