Започна изборния туризъм пореди месния вот

Започна изборния туризъм пореди месния вот

ЦИК

A A+ A++ A

Наблюдава се почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори през есента. Това заяви Лилиан Никифорова - експерт в Института за развитие на публичната среда, който направи изследване "Изборният туризъм и рисковете за местните избори".

Според нея необичайният ръст в регистрациите по настоящ адрес е важен. "На местни избори освен гражданите с постоянен адрес, могат да гласуват и всички с настоящ адрес, направен не по-късно от 6 месеца преди изборния ден. Те трябва да подадат и заявления за гласуване не по-късно от 14 дни преди изборите. Необичаен ръст в регистрациите може да е сериозна индикация, че някой иска да повлияе на вота на местните избиратели. В по-малките населени места само няколко десетки гласа могат да обърнат резултата", обясни тя.

По думите ѝ през 2022 г. за периода януари-април има около 38 000 регистрации, през 2023 г. те са почти 69 000. "Откроихме 13-те общини, в които ръстът е най-значителен. 78% ръст в Ново село спрямо предходната година е притеснителен. На някои места има логично обяснения, но в Ново село е странен, като се има предвид данните отпреди. През изминалата година всеки един от месеците е имало по 3,4 до 6 регистрации, през март са били 86, през април 197. Именно тогава изтича 6-месечния срок за уседналост за гласуване на вота", заяви Никифорова.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »