На България Бургас–Александруполис не й трябвал

На България Бургас–Александруполис не й трябвал
Министър Трайков подчерта, че проектът Бургас–Александруполис за България не е енергиен проект, а транспортен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не се отказва от петролопровода Бургас-Александруполис по екологични съображения, а защото няма стратегическа полза от него, обясни Трайчо Трайков.

„Екологичните притеснения са у хората в бургаския район и от туристическия бранш. Но причината, с която Министерството на финансите обосновава излизането от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, е икономическа“, заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Министър Трайков подчерта, че проектът Бургас-Александруполис за България не е енергиен проект, а транспортен.

Според него Министерството на финансите носи основната отговорност за проекта Бургас-Александруполис, защото е принципал по проекта.

Той каза още, че предстои събрание на акционерите в Амстердам, където ще бъде обсъдено предложението за оттеглянето на България от проекта, както и ще стане ясно какви ще са реакциите на партньорите.

„В този проект трябва да има ясна стратегическа полза. В случая петролът от Черно море трябва да отиде в Средиземно море. За партньорите от Русия и Средиземноморието са ясни ползите, но за България не е ясна ползата“, посочи Трайков.

Той даде пример, ако едно момче иска да отиде при своята любима, но мине с кални обувки по коридора, очевидно има полза за момчето и за любимата, но не и за коридора.

За АЕЦ „Белене“ министър Трайков каза, че „там за щастие успяхме да вкараме проекта в едни нормални релси на управление на проекти“.

„Случват се две неща - подплатяване на аргументи на очакванията ни за пазара и на параметрите на проекта, това е първата посока, в която работим. Втората е договаряне с партньора ни в проекта за приемането на тези условия. Нямаме договорена цена за АЕЦ „Белене“. В една ядрена централна крайната цена се получава от лихвите по кредитите, ето това не е договорено“, посочи Трайков.

„В енергийния пазар почти всичко е променлива. Едно е ясно: че цената на тока на АЕЦ „Белене“, както и на всяка нова централа, ще бъде много по-висока от АЕЦ „Козлодуй“, отбеляза той.

За бюджета министър Трайков каза, че „за щастие бюджетът за 2012 г. не стана по-консервативен, не става още по-ограничителен. Той е стабилен. Това е възможно най-доброто, което може да има в момента“.

#енергетиката и туризма #министърът на икономиката #министър #партньори #среща #проект #полза #петролопровод #Бургас–Александруполис #министър #Трайков #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"