Вижте какво ще е лятото и кога ще е най-подходящо за море

Вижте какво ще е лятото и кога ще е най-подходящо за море

Pixabay

A A+ A++ A

Лято 2023 ще е по-топло, но няма да има екстремни жеги, а най-подходящо за море ще е между 20 юли и 15 август.

Въпреки усещането ни, че пролетта вече не е истинска пролет, лятото е сезонът, който в съвремието се е променил най-много в България, отчитат климатолозите.

Температурите са се повишили между 1 и 2 градуса за последните 30 г. и това е по-осезаемо в Северна България.

На този фон е много по-вероятно да се очаква по-топло от нормалното лято. “Залозите” за сезонни температури около нормата са под 20%.

Средните температури обаче не изключват да има периоди с хладно и дъждовно време, което няма как да се предскаже повече от 10 дни предварително. Най-сигурно за море от климатична гледна точка е между 20 юли и 15 август. Тогава е най-вероятно времето да е слънчево и безвалежно по нашето Черноморие, а температурата на водата през периода често достига 25-28 градуса. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

След по-студения от нормата април и май за по-голямата част от страната е със средни температури под обичайните. Трендът продължава през юни - първата му половина също ще ни предложи по-нестабилно време с температури около и малко по-ниски от нормалните.

Повече слънчеви часове ще има преди обед, а следобед ще се развива облачност с условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. Обичайно в планинските райони преваляванията са по-чести, по-продължителни и с по-големи количества, а по-малка е вероятността за валеж в районите, отдалечени от планини.

Очаква се преминаване на студени атмосферни фронтове около 5-6 юни - смущение, което носи валежи на повече места и по-интензивни. Тогава са възможни локални поройни извалявания и градушки.

Друг период с условия за по-масови и по-интензивни валежи е около 10 юни и в средата на месеца. Това са и дните, в които ще бъде по-хладно, докато в останалите дневните температури ще достигат 23-28 градуса, при повече слънчеви часове - на места и до 30-32 градуса, пише "24 часа".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »