Окончателно: Главният прокурор ще бъде махан с 13 гласа, шефовете на ВКС и ВАС - със 17

Окончателно: Главният прокурор ще бъде махан с 13 гласа, шефовете на ВКС и ВАС - със 17

Стоп кадър/НС - архив

A A+ A++ A

Със 172 гласа "за" народните представители решиха, че главният прокурор ще бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на ВСС, а шефовете на ВКС и ВАС със 17 гласа. БСП не е в залата. А "Възраждане" гласуваха с въздържала се, съобщи "24 часа".

Преди това с 210 гласа "за" и без дебат депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор. БСП не е в залата.

Той предвижда, когато има сигнал срещу обвинител №1 той да бъде даван на шефа на Наказателната колегия на ВКС, който да го разпредели на прокурора по разследването на главния прокурор. Той ще с избира на случаен принцип от списък със съдии с ранг на върховни. След като се образува дело, друг съдия, но вече само Наказателната колегия на ВКС, също ще става прокурор, който ще контролира този по разследването.

И докато по тази тема нямаше никакви спорове и беше ясно, че ще бъде гласувана, то далеч не така стоеше въпросът с избора и освобождаването на тримата големи.

Първо Рая Назарян от ГЕРБ предложи изборът и махането на главния прокурор да става с 13 гласа във ВСС, а за шефовете на ВКС и ВАС да е 17 гласа. Вчера тя направи предложение и за тях да са достатъчни 13 гласа, което беше посрещното с много негативи и мнозина съзряха .

Петър Петров от "Възраждане" пък попита с какво другите двама големи са изключени. Според него само, за да може сегашната процедура да приключи с 13 гласа. Той поясни обаче, че подкрепят механизма за разследване на главния прокурор.

Никола Минчев от ПП - ДБ поясни, че няма нищо странно да има различно третиране на главния прокурор от останалите двама.

Според Петър Петров би следвало да има равно третиране. Теоретично можело да се предположи, че е възможно административният ръководител да влияе на съдиите.

#НС #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »