Патриарх Максим е починал от сърдечна недостатъчност

Патриарх Максим е починал от сърдечна недостатъчност
Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на Българската православна църква. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главата на Българската православна църква – патриарх Максим е починал от сърдечна недостатъчност, се посочва в изявление от Стобийски епископ Наум, Главен секретар на Светия синод.

Смъртта е настъпила в 3:30 часа на 6 ноември след боледуване в Университетска болница „Лозенец”.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов”, се посочва в изявлението.

„Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!“, гласи още текстът.

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ. От синодалната палата се спуска траурен черен флаг.

За извънредното заседание на Светия синод във вторник, на което се очаква да се вземе решение за погребението на патриарх Максим, в София един по един пристигат всички български митрополити.

#Българската православна църква #БПЦ #патриарх Максим #Светия синод #епископ Наум #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници