„Утрински весник": България и Македония - ред писма, ред разправии

„Утрински весник": България и Македония - ред писма, ред разправии
Центърът на Скопие. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ред писма, ред разправии - това са събитията в отношенията между Македония и България, пише македонският „Утрински весник".

След като македонските държавни ръководители получиха задача да изгладят отношенията със съседите и през декември страната да получи решение за започване на преговорите с ЕС, в момента такава е ситуацията, пише вестникът, цитиран от информационна агенция „Фокус".

„Мачото на българизма Божидар Димитров твърди, че историята не може да се остави на историците, защото у нас такива няма" пък е подзаглавието на материала.


Според изданието, въпреки че от писмата излизали само детайли, било ясно, че се наддавало около македонските отстъпки и след списъка с възможни съвместни празници, който се появи в публичното пространство, македонският външен министър Никола Попоски предложил създаване на съвместна комисия на историци и съвместна експертна комисия за българските гробища, които трябва да намерят решения за спорните въпроси.

„Точка по точка, София започна да ни изпраща своите искания от замразената проектодекларация за приятелство и сътрудничество с акцент на искането за прекратяване на македонската антибългарска пропаганда и най-вече в учебниците да се изхвърлят лекциите, в които пише, че България е окупирала Пиринска Македония. Под удара ще бъде и триумфалната арка в Скопие - „Порта Македония", заради картата, на която е нарисувана и Пиринска Македония. Скандалът се прави и от българските компании в страната, въпреки че според това, което се жалят, трудно е да се каже, че имат по-различен опит от нашите", пише „Утрински весник".

Изданието посочва, че България не вярва в добрата воля на Македония и това може да се заключи от изявлението на българския външен министър Николай Младенов, който, според вестника, открито е отхвърлил поканата на македонския си колега Никола Попоски за посещение в Македония, изтъквайки, че достатъчно са говорили, сега са необходими дела.

Попоски е отговорил на Младенов, че не вижда нищо лошо в увеличената комуникация и че това може да увеличи взаимното доверие.

По отношение на исканията за смяна на учебниците, Попоски заявил, че „има определено съгласие около тезата, че историята трябва да се остави на историците".

„Чувството, че Македония е свалена на колене и че дойде време тя да чуе българските искания, през последните дни окуражи националистическите кръгове в съседната страна, които са на път всички сериозни опити за изглаждане на различията да превърнат в пародия. Божидар Димитров, разбира се, беше най-шумен, заявявайки, че ако Македония стане член на ЕС, ще бъде принудена да изпълни всички български искания за малцинство, култура, език", пише македонският вестник.

Според изданието проф. Димитров се е подигравал с „авторитета на македонските историци, оценявайки, че е правилно историята да се остави на историците, но е невъзможно, тъй като на македонска страна няма кой да седне".

„Ако Македония престане с кражби и фалшификации на историята и със 100% измислената история, върху която почива държавната доктрина, тогава е готово с македонизма и за две-три години ще се превърне във втора българска държава на Балканите. Там се страхуват много от процеса на ребългаризация", заявил Димитров.

На Божидар Димитров не му било за първи път да провокира, но в Македония никой не коментирла, а България „реве" заради антибългарската кампания в Македония.

„На какво ниво е паднал дебатът в българското общество, може да се види и от реакцията на българските граждани, които нарекоха Димитров „мачото на българизма, а македонските историци - „тикви" и „антикви", пише още „Утрински весник".

#Божидар Димитров #празници #Николай Младенов #история #историци #антибългарска кампания #министър на външните работи #министър на външните работи на Македония #„Утрински весник" #вестник #писма #Никола Попоски #ЕС #членство #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »