Испания отбеляза рекордна безработица

Испания отбеляза рекордна безработица
Парите за помощи за безработни през 2012 г. са се увеличили със 7%, като работещите в 47-милионна Испания са 16 736 милиона души. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Безработицата в Испания достигна рекорда от 4 833 милиона души, след като статистиката за октомври отчете, че още 128 хиляди души са останали без препитание.

Данните не са обнадеждаващи, признават управляващите в Испания, но твърдят, че ръстът на безработицата през октомври е по-нисък, отколкото за същия месец на миналата година и за 2008 г., предаде БНР.

„Това показва, че положението не се е влошило в сравнение със същия период на миналата година. Правителството продължава да работи и да прави реформи, които ще позволят да се върнем към икономически растеж и към създаването на трайна заетост", коментират анализатори.

Парите за помощи за безработни през 2012 г. са се увеличили със 7%, като работещите в 47-милионна Испания са 16 736 милиона души.

472 хиляди души са останали без работа за последната година, като най-засегната е сферата на обслужването, за което обаче синдикатите имат обяснение.

„Това е заради последното увеличение на данъците, което засяга много сериозно услугите и възможностите на сектора да създава заетост", посочват те.

В края на октомври премиерът Мариано Рахой заяви категорично, че Испания няма нужда от спасителната помощ на Европейската централна банка, но малко след това девети поред регион поиска такава.

Лице, пожелало анонимност, заяви, че регионалното правителствона на Кантабрия е поискало 137.2 млн. евро от държавата, за да финансира дълга си за 2012 г.

Малкият северен регион се присъединява към искането на помощ от Регионалния фонд за ликвидност на Андалусия, Астуриас, Балеарските острови, Канарските острови, Кастилия-Ла Манча, Каталония, Мурсия и Валенсия.

В момента трите южноевропейски държави – Гърция, Италия и Испания са в изключително деликатно финансово положение.

#услуги #данъци #синдикати #работещи #помощи #работа #безработица #Испания #помощ #Испания #Кантанбрия #Гърция #министър-председател на Испания #криза #икономика #ЕЦБ #Европейска централна банка #еврозона #евро #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »