Как работи моделът на ротационно управление в Румъния

Как работи моделът на ротационно управление в Румъния

pixabay

A A+ A++ A

В Румъния има правителство от три партии, те се договориха в края на 2021 г. премиер да бъде представител на Национално-либералната партия - Николае Чука. Договорката беше след 18 месеца да се сменят, а лидерът на Социалдемократическата партия да излезе напред. Това каза кореспондетът на БНР в Румъния Владимир Митев за сутрешния ден на Нова нюз"Твоят ден".

"Проблемът е свързан с това, че има министерства с по-голям ресурс, затова тече борба между трите партии кой да ги вземе.Последната информация е, че унгарската партия не е склонна да се присъедини към ново правителство, защото много иска Министерството на регионалното развитие, докато другите също държат на своите кандидати", обясни той.

По думите му преговорите са такива, че не само премиерът ще бъде сменен, а целият състав на кабинета. "Възможно е някои министри да не се сменят, но се говори за ново правителство и е възможно унгарската партия да не влезе в него. Може и да се отложи ротацията заради политическата криза. Няма ясна идеология, която да сплотява партиите от румънското управление, освен, че са от сходен тип - партии от Прехода, клиентелистки", коментира журналистът.

#Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"