Сарафов проплака - Гешев му отмъщавал чрез ревизия, назначена от негов заместник

Сарафов проплака - Гешев му отмъщавал чрез ревизия, назначена от негов заместник
A A+ A++ A

Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и ръководител на Националното следствие, остро възразява срещу разпоредената ревизия на дейността му и заявява, че вижда в това натиск заради изразената от него позиция по отношение на обвинител №1 Иван Гешев.

Отвореното писмо на Борислав Сарафов разпространява БТА, като позицията е с адресат заместник главния прокурор Даниела Машева, която към момента замества главния прокурор Иван Гешев в отпуск.

Назначената ревизия е за периода от началото на миналата годината досега, а Сарафов е бил уведомен за нея в понеделник, става ясно от позицията. Ревизията обхваща дейността на директора на НСлС по административното и организационно ръководство на дейността на НСлС и методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

Директорът на Националното следствие вижда съвпадение на момента на ревизията и на публичните атаки на Иван Гешев срещу него, той пита Даниела Машева сама ли е решила да я назначи или ѝ е било разпоредено от намиращия се по това време в отпуска обвинител №1. Пита също така и какво е провокирало ревизия на работата му на шестата година от избирането му за директор на Националната следствена служба, като никога до този момент административната му дейност не е представлявала интерес за ръководството.

Припомняме, че Борислав Сарафов бе преизбран за втори мандат начело на Националното следствие по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Борислав Сарафов заявява и че в момента липсва нормална служебна комуникация с Машева.

„Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ“, заявява Сарафов и пита дали има сигнали от магистрати и служители на НСлС за работата му като директор на службата.

„Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси.“

Борислав Сарафов уточнява, че няма никакви притеснения за дейността си като ръководител на Националната следствена служба, респективно и от констатациите на ревизията. „Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка.“

Също така самата разпоредена ревизия, според Сарафов, ясно показва на всички прокурори и следователи, а и на цялата общественост, че „г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му.“

Освен това, пак според Сарафов, заместник главния прокурор Машева дължи отговори на всички колеги прокурори и следователи, а и на цялото българско общество.

#Борислав Сарафов #Иван Гешев #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"