Ромите, изпълнили химна като извинение: За нас е болка да ни наричат небрежни към нацията

Ромите, изпълнили химна като извинение: За нас е болка да ни наричат небрежни към нацията
„Искахме да покажем доброто", казаха младежите. Снимка: „Дарик"
A A+ A++ A

Младежите от ромски произход, които се извиниха за поруганите от техни връстници портрети на големите българи, споделиха, че за тях е болка да бъдат наричани небрежни към нацията.

Те направиха клип, който беше качен в интернет, с който се извиняваха от името на ромския етност за гаврата, изпълнявайки националния химн на България.

„Искахме да покажем доброто", казаха младежите в ефира на Би Ти ви.

Децата са от Стара Загора и са част от християнска църква в ромската махала в града. Казват, че постъпката на техните връстници от Добрич, които се снимаха непристойно с портретите на Васил Левски, цар Симеон I и княз Борис I, ги е подразнила и ги е накарала да реагират публично.

„Не е нормално да се подиграваш и да плюеш над ценности, които ние, българите, заедно сме изградили през годините", коментира едното от момчетата.

„Гордея се, че съм ром, защото съм един от добрите. Искахме да се види, че има роми, които обичат България, почитат нейните ценности и могат да поемат отговорности в живота", каза Демир Мирчев.

Децата споделиха още, че посещават християнската църква, защото в нея намират добри приятели и получават възможността да се изградят като хора в съвременното общество.

#млади #роми #Стара Загора #гавра #портрети #химн #етнос #България #Асен Петров #Деян Савов #България #църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »