Семерджиев: ВЕИ централите могат да повишат цената на тока

Семерджиев: ВЕИ централите могат да повишат цената на тока
Семерджиев повтори, че „най-основната и най-важна причина, която може да доведе до поскъпване на тока, са голямото количество фотоволтаични паркове, които бяха присъединени към мрежата". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Единственият фактор, който би могъл да повлияе на цената на електроенергията, е голямото количество възобновяеми енергийни източници, които трябва да се изкупуват на преференциални цени, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

България има два пазара за електроенергия - свободен и регулиран, и когато се говори за прогнози, трябва да се има предвид само регулирания пазар, добави Семерджиев, цитиран от БНТ.

На този етап обаче няма друга причина за поскъпване, допълни Семерджиев, но ако се вдигне много цената на парниковите емисии, която е пазарна величина, ще има поскъпване, но дори и тогава има резерви да се омекоти удара, поясни още председателят на ДКЕВР.

Семерджиев повтори, че „най-основната и най-важна причина, която може да доведе до поскъпване на тока, са голямото количество фотоволтаични паркове, които бяха присъединени към мрежата".

Той посочи още, че ако цените на природния газ намалеят, това ще се отрази на всички по веригата.

Преди дни енергийният министър Делян Добрев заяви, че ако отпадне цената за достъп, която плащат производителите на ВЕИ, ще трябва тя да бъде платена от друг и следователно токът може да поскъпне.

Според министъра засега няма хипотеза цената, която в момента е временна, да бъде отменена, затова не може да се говори за увеличаване на цената на електроенергията за крайните потребители.

Добрев бе категоричен, че в момента е много рано да се говори за цена, която трябва да бъде въведена от новия регулаторен период – т.е. от 1 юли.

Енергийният министър смята, че не е честно цената да бъде плащана нито от хората, нито от електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания (НЕК), затова тя трябва да бъде поета от производителите, които предизвикват разхода.

Добрев не приема тезата, че въвеждането на цена за достъп до мрежата влошава инвестиционния климат в България.

#Ангел Семерджиев #ДКЕВР #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ток #централи #ВЕИ #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"