Легендарния борец срещу мафията Джовани Фалконе загива в адски атентат преди точно 31 г., после всичко се променя

Легендарния борец срещу мафията Джовани Фалконе загива в адски атентат преди точно 31 г., после всичко се променя
A A+ A++ A

На този ден преди 31 години Джовани Фалконе приключва земния си път, за да постави началото на една легенда.

Джовани Фалконе е роден и израства в Палермо. След училище преминава кратък курс във Военноморската академия в Ливорно, а после завършва право, след което започва работа в съдебната система. Преминава през различни назначения в малки градчета, докато през 70-те години се озовава в родния Палермо, където е привлечен в създадения от прокурор Роко Киничи Пул Антимафия, екип от следователи и прокурори, които работят заедно и споделят една и съща разузнавателна информация. Към новосформираната група се присъединява и приятелят му от детинство Паоло Борселино. Джовани Фалконе въвежда модерни подходи в борбата срещу мафията, като използване на банкова информация и проследяване на престъпните парични потоци. Но неговата основна заслуга е откритието му, че мафията не може да бъде победена без помощта на хора отвътре. По инициатива на Фалконе и Борселино са направени корекции в правораздавателните закони, въвеждащи статута на защитения свидетел. Така се дава възможност на арестувани мафиоти да сътрудничат на съдебните органи срещу по-леко наказание, дори осигуряване защита в друга държава, както и промяна на самоличността. Най-голямото им попадение е бившият мафиотски бос Томазо Бушета, въз основа на чиито показания става възможен така наречения Макси процес. Това е най-голямото съдебно дело срещу мафията в Италия. Процесът, по който обвиняеми са 475 души, започва през 1985 г. и приключва в края на 1987 г. с 360 присъди и 114 оправдани. Общият брой на годините затвор е 2665.

На 23 май 1992 г. Джовани Фалконе и съпругата му Франческа Морвило пристигат с полет от Рим на летището в Палермо. Посрещат ги телохранителите им Роко Дичило, Антонио Мончинаро и Вито Скифани. В 17.58 часа, преминавайки край едно от предградията на Палермо, бронираният “Фиат Хрома”, шофиран от Фалконе и колата с охраната са буквално изхвърлени във въздуха от един тон тротилов еквивалент, поставен във водосточен канал. Взривът е толкова силен, че е регистриран от Националния институт по геофизика. Откъснати са двете платна на автомагистрала А-29 на разстояние повече от 100 метра – като след бомбардировка. Вдига се висок черен облак от прах, парчета асфалт и цимент, а телата на Фалконе, съпругата му и охранителите им са разкъсани до неузнаваемост. Поръчител на атентата е мафиотският бос Салваторе (Тото) Риина, по прякор Звяра, който наблюдава екзекуцията с бинокъл от отсрещния хълм, а дистанционното устройство е задействано от неговия кръщелник Джовани Бруска-Свинята.

Два месеца по-късно Звяра и Свинята убиват друг достоен магистрат – Паоло Борсалино. Смъртта на Фалконе и Борсалино отприщва огромна обществена енергия срещу мафията. Година по-късно е организиран грандиозен процес срещу организираната престъпност, в резултат на който над триста видни мафиоти са осъдени на дълги години затвор. Мафията е изтласкана от държавата и поставена на колене. Днес Международното летище в Палермо носи имената на Фалконе и Борсалино, а през 2017 г. Салваторе Риина издъхна в затвора, където излежаваше доживотна присъда.

#Джовани Фалконе #мафия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »