TikTok съди щата Монтана за безпрецедентната забрана на приложението

TikTok съди щата Монтана за безпрецедентната забрана на приложението
A A+ A++ A

"TikTok“ подаде иск във федералния съд на САЩ, за да попречи на щата Монтана да въведе цялостна забрана на приложението. Безпрецедентната решение, което трябва да започне да действа през 2024 г., нарушава защитеното от конституцията право на свобода на словото, твърди TikTok в иска. "Вярваме, че нашето съдебно оспорване ще надделее въз основа на изключително силен набор от прецеденти и факти", заяви говорител на TikTok пред АФП.

Щатът се опитва да упражнява правомощия в областта на националната сигурност, които могат да се упражняват само от федералното правителство, и в този процес нарушава правата на свобода на словото, се твърди и в двата иска, подадени срещу Монтана, предава dnes.bg.

TikTok призова федералния съд да обяви забраната на приложението му в Монтана за противоконституционна и да блокира възможността щатът да я въведе в действие.

"Монтана не може да забрани на жителите си да разглеждат или публикуват в TikTok в по-голяма степен, отколкото би могла да забрани „Уолстрийт джърнъл“ заради това кой е неговият собственик или идеите, които публикува", се твърди в иска, подаден от потребителите на TikTok.

БГНЕС припомня, че губернаторът на Монтана Грег Джанфорте подписа безпрецедентната забрана като закон на 17 май. Джанфорте написа в Туитър, че е одобрил забраната, за да "защити личните данни на жителите на Монтана от Китайската комунистическа партия".

"Щатът е приел тези извънредни и безпрецедентни мерки въз основа на нищо повече от необосновани спекулации", твърди TikTok в своя съдебен иск. Миналата седмица петима потребители на TikTok подадоха собствен иск, в който призоваха федералния съд да отмени забраната на приложението в Монтана с аргумента, че тя нарушава правата им на свобода на словото.

Приложението е собственост на китайската фирма „ByteDance“ и е обвинявано от широк кръг американски политици, че е под опеката на китайското правителство и е инструмент за шпионаж от страна на Пекин.

Монтана стана първият щат в САЩ, който забрани TikTok, като законът ще влезе в сила през следващата година. Действието ще послужи като правен тест за национална забрана на платформата.

Според решението Монтана приема за нарушение всеки път, когато "потребителят получава достъп до TikTok, предлага му се възможност за достъп до TikTok или му се предлага възможност да изтегли TikTok". А всяко нарушение се наказва с глоба от 10 000 долара за деня, в който е извършено.

Съгласно закона Apple и Google ще трябва да премахнат TikTok от своите магазини за приложения, а компаниите ще бъдат изправени пред различни ежедневни глоби.

Забраната ще влезе в сила през 2024 г., но ще бъде отменена, ако TikTok бъде придобит от компания, регистрирана в държава, която не е посочена от САЩ като чуждестранен противник, гласи законът.

#TikTok #Монтана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"