Митрополит Кирил: Патриарх Максим беше народен будител

Митрополит Кирил: Патриарх Максим беше народен будител
Варненският митрополит Кирил определи починалия патриарх Максим като „последния народен будител". Снимка: TV7
A A+ A++ A

Българският патриарх Максим е един от най-заслужилите настоятели на Българската църква, който управляваше църквата повече от 40 години, заяви варненският митрополит Кирил.

„Той управлява изключено мъдро. Патриарх Максим запази единството и самоличността на Българската православна църква, така че трябва да го запомним като обединител на нацията. Аз бих казал, че той е един от последните народни будители”, заяви владиката пред БНР във вторник след новината за кончината на главата на Българската православна църква.

„За мен патриарх Максим беше един народен будител. Трябва да го запомним с неговото търпение. Той не се отнасяше с такъв гняв, с какъвто се отнасяха някои високопоставени в църквата и държавата като президенти, министър-председатели. Много трудно се намира такава личност. Трябва да запомним неговия светъл пример на добро творчество, смирение, търпение”, каза още митрополит Кирил.

Малко преди 4:00 ч. сутринта във вторник патриарх Максим почина в Правителствената болница, където бе настанен за лечение преди месец.

„Днес се представи в Господа Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим", съобщиха на сайта си от Светия синод.

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!", се казва в комюникето.

Светият синод ще се събере извънредно във вторник, за да вземе решение по всички процедури, които ще бъдат направени във връзка с кончината на българския патриарх Максим.

Очаква се неговият наследник да бъде избран в началото на март следващата година.

#патриарх Максим #митрополит Кирил #Българската православна църква #Светия синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници