Националният протест срещу войната по пътищата блокира възлови кръстовища в страната

Националният протест срещу войната по пътищата блокира  възлови кръстовища в страната

Стоп кадър/ФБ/Нико Нет Ком Чирпан

A A+ A++ A

Блокади на места, на които при тежки катастрофи са отнети човешки животи, има в редица градове на страната.

"Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора", обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя.

Сред исканията на протестиращите е наличието на алкохол, наркотици в кръвта и грубото нарушение на Закона за движение по пътищата да се считат за умишлени престъпления. По думите на Спасов, сега убиецът остава 3 месеца в ареста. След това се укрива или получава условна присъда.

По информация на NOVA протестиращи вече направиха блокади в Хасково, Бургас, Казанлък.

В София протестиращите затвориха движението по бул. "Сливница", където на 8 май загинаха годениците Ани и Явор, пометени от 18-годишен шофьор. Демонстрацията им започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.

След поредната нелепа трагедия вътрешният министър Иван Демерджиев обеща мерки за подобряване на пътната безопасност, сред които намаляване на допустимата скорост за движение в градовете и по-строги наказания за пияните или дрогирани шофьори.

"МВР ще отговори на общественото очакване, но много ясно трябва да се разбере, че борбата с пътния травматизъм не е борба, която може и трябва да се води единствено от МВР. Ние много бързо осъзнахме нашите отговорности, посочихме тази борба като приоритет за нас, но тук идват стопаните на пътя. Това са АПИ и различните общини. Тук идват действията също на прокуратурата и съда, които трябва много прецизно да подхождат в такива случаи и с цялата строгост на закона да наказват водачи, причинили тежки произшествия, особено такива, при които се е стигнало до отнемане на човешки живот", каза днес Иван Демерджиев пред БНР.

В Бургас протестиращи затвориха главния път към Южното Черноморие за около 30 минути. Те се събраха на лобното място на 22-годишния Тодор Тодоров и 46-годишната Ванча Байлова, които загинаха на място, пометени от автобус. Близките им разказват, че 3 години след инцидента мотивите на съда за присъда срещу шофьора все още не са готови.

Само през 2022 г. по пътищата на България са загинали 531 и са ранени 8422 души при 6609 тежки ПТП, показва статистиката на МВР.

Национален протест срещу войната по пътищата имаше и на 14 май.

#протест #война по пътищата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници