БСП забрани на членовете си да участват в нов служебен кабинет

БСП забрани на членовете си да участват в нов служебен кабинет

БСП

A A+ A++ A

БСП да участва в разговори за реализиране на втори и трети мандат за съставяне на правителство, реши Националният съвет на партията днес. Той потвърди решението на Изпълнителното бюро и на парламентарната група на коалиция „БСП за България” за прекратяване на преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с първия проучвателен мандат. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"С 98 гласа “за” и само 2 "против" взехме четири решения. Първото е, че Националният съвет препотвърди решението на парламентарната група и Изпълнителното бюро да прекрати преговорите с ГЕРБ за кабинет с първия мандат. Второ - възлага на парламентарната група да гласува против кабинет, предложен от Мария Габриел. Трето – да участваме в разговорите, когато бъдем поканени, за кабинет с втори и трети мандат. Четвърто – при невъзможност да се сформира редовно правителство и се наложи нов служебен кабинет на президента Румен Радев – членове на БСП да не участват в него", посочи тя на брифинг пред журналисти.

По думите ѝ решението да не се участва в нов служебен кабинет е несъгласие с политиките, провеждани от служебните правителства. „Не искаме БСП да се ангажира с тези политики чрез свои представители. Това предложение дойде от залата, от колеги от страната. Не беше в проекта за решение”, подчерта тя.

Нинова даде пример. „В проекта за бюджет от служебния кабинет се замразяват социалните разходи. Ние обсъждахме и бюджета, и нашата социална програма. Служебното правителство изнася оръжие за Украйна, а това е нещо, с което не бихме искали да се асоциираме. Вече на няколко пъти наши представители влизат в състава на служебния кабинет. Това е нещо, за което разбираме от медиите, а партията не е уведомена. А след това върху БСП се хвърля отговорност за определени политики на такъв кабинет. Това, освен че не е редно, не е и морално. Ако някой иска да прави лична кариера, да си я прави, но не и за сметка на партията”.

Тя коментира и въпроса дали за БСП е вариант конституционно правителство. „Това не значи нищо. Вярно, че се занимавам с политика, но съм и юрист по професия. Конституционно правителство на мен и на правото не говори нищо. да го уточнят какво е. Христо Иванов говори за промяна на Конституцията, да се събере мнозинство, което да я промени. Но не чуваме какви промени точно искат. Обаче нищо конкретно не се говори отново - само общи приказки и лозунги. Четем в последно време, че това вероятно касае тяхна идея за промяна в частта, която засяга семейството между мъж и жена, и се цели нещо друго. Нека се изяснят какво точно предлагат и тогава ще го коментираме“.

Нинова беше категорична, че БСП подкрепя експертно правителство по принцип. „Винаги сме били на такава позиция. Една от грешките на Борисов за първия мандат беше, че предложи ярка политическа фигура за премиер.Трябваше предварително да се уговорят задачите и сроковете за изпълнение и чак тогава да се говори за министър-председател. В това яростно политическо противопоставяне ние смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партията трябва да отстъпят назад, ако искаме наистина да постигнем съгласие по важни национални задачи”.


#БСП # Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"