Флорида забрани смяната на пола на непълнолетни

Флорида забрани смяната на пола на непълнолетни

Pixabay

A A+ A++ A

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закон, който забранява медицинските интервенции за смяна на пола за транссексуални младежи и затруднява достъпа на пълнолетни лица до подобни процедури, предаде Ройтерс.

Законът влиза в сила в третия по население американски щат и бележи ескалация на политическата стратегия на Републиканската партия за законодателни инициативи за ограничаване на правата на транссексуалните, коментира Ройтерс. В цялата страна бяха внесени повече от 500 законопроекта, които засягат ЛГБТК общността. Най-малко 48 от тях бяха приети и влязоха в сила като закони, сочат данни на неправителствената организация "Кампания за човешки права".

Подобни законопроекти преди най-често се ограничаваха до регулации, свързани със съблекалните и женския спорт. Сега обаче те се разшириха до ограничаването на достъпа дори и на пълнолетни транссексуални лица до някои медицински процедури, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Освен във Флорида, забрани за медицински интервенции при транссексуални младежи бяха наложени в още поне 14 щата, въпреки че много от тях са оспорвани по съдебен път.

Редица републиканци, които подкрепят законопроектите, не вярват на медиците, споделящи мнението, че в определени случаи медицинските процедури за смяна на пола могат да бъдат животоспасяващи. Опонентите на този подход смятат, че тези медицински интервенции са опасни и ескпериментални.


#САЩ #смяна на пола #Флорида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »