НСО вардила Гешев в САЩ за близо 15 бона

НСО вардила Гешев в САЩ за близо 15 бона

Туитър/Иван Гешев

A A+ A++ A

Националната служба за охрана (НСО) е похарчила близо 15 000 лв, за да охранява главния прокурор Иван Гешев по време на посещението му в САЩ през януари т.г.. Това става ясно от отговор на началника на службата Емил Тонев до депутата Ивайло Мирчев, съобщиха от "Демократична България”. Точната сума е 14 784,39 лв., като в нея били включени парите за командировки, билети и престой на всички ангажирани служители на НСО.

Информацията се предоставя три месеца след първоначалното ѝ поискване, посочва Мирчев. Тогава обаче той задал въпроса си не като депутат, а в качеството му на гражданин, питащ чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация.

В началото на година, пресслужбата на Гешев съобщи, че той е в САЩ за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Посещението на Гешев било по покана на конгресмени. "Участие в традиционната годишна Национална молитвена закуска взeмат представители на американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави. Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията", гласи още съобщението на прокуратурата.

Заместничката на Гешев Красимира Филипова отговори на въпрос на Мирчев, че пътуването на началника ѝ по онова време е било в рамките на негов отпуск и не е финансирано от бюджета на обвинението.

#Иван Гешев #САЩ #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?