Войната Гешев-Сарафов: Двамата със сигнали един срещу друг (ОБЗОР)

Войната Гешев-Сарафов: Двамата със сигнали един срещу друг (ОБЗОР)

Стоп кадри/ПРБ

A A+ A++ A

Войната между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов продължи и днес, но премина в нова фаза. Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев за три престъпления. А малко след това обвинител №1 внесе във Висшия съдебен съвет искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов.

Сагата между Гешев и Сарафов продължи днес следобед. В сигнала, който Сарафов внесе срещу главния прокурор в прокуратурата, се твърди, че Гешев е оказвал влияние върху наблюдаващия прокурор по разследването „Барселонагейт“, свързано с къщата в Барселона. За нея се твърди, че е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а той пък категорично отрича. И още – Гешев е записал незаконно телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, твърди Сарафов.

„Определено съм потресен. И не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Както вие знаете, той навсякъде изтъква, че е един голям радетел на Конституцията и спазването й. И не мога да повярвам, че един добър юрист, а той е такъв, би си позволил да извърши пряко нарушение на Конституцията”, каза Йордан Стоев, член на ВСС, Прокурорска колегия.

Йордан Стоев е един от шестимата членове на Прокурорската колегия, поискал отстраняването на Гешев. Той потвърди, че са разговаряли с Гешев в неделя. Но отказа да каже за какво, за да не навреди на проверките по случая. „Няма от какво да се притеснявам, аз съм говорил с него, независимо, че аз съм един от хората, които сме подписали сигнала, ние с него си поддържаме контактите. Той на мен ми се обади - да се видим, да говорим. Това беше и нищо повече”, обясни Йордан Стоев. Каза, че не се страхува за живота си.

Третото престъпление, което Сарафов иска прокуратурата да провери, е дали Гешев е присвоил на имот на обвинението в курорта „Боровец”. От кабинета на главния прокурор не коментираха сигнала на Сарафов. Гешев обаче изпълни заявката си да поиска отстраняването на Сарафов пред ВСС. Главният прокурор внесе искане за дисциплинарно производство срещу Сарафов.

Към трусовете в държавното обвинение не останаха безразлични и от Съдийската колегия на ВСС. „Този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт. Това, което става, е унизително и за прокурори, и за съдии. Абсолютно недопустимо е по този начин да се решават спорове в прокуратурата”, заяви Олга Керелска, член на ВСС, Съдийска колегия.

А процедурата за отстраняването на Гешев е вече в ход, каза представляващият Съвета. „Започва да тече 7-дневният срок от днес на практика. Изтича другия понеделник. След изтичане на този срок, следва 3-дневен, след който ВСС трябва да свика заседание, за да се провери редовността и допустимостта на предложението на шестимата членове на ПК”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

Засега не може да се прогнозира кога точно ВСС ще гласува по същество дали ще отстрани Гешев, смятат съдебни кадровици, цитирани от НОВА.

#Иван Гешев #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"