Адв. Минчо Спасов: ВСС незабавно трябва да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров

Адв. Минчо Спасов: ВСС незабавно трябва да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров

ФБ/Минчо Спасов

A A+ A++ A

"Всяко нещо има пукнатина и оттам прониква светлина. Виждаме, че от пукнатината между тези двама ръководители на прокуратурата излиза информация и дори миризма на разложената плът на прокуратурата". Това заяви пред БНР адвокат Минчо Спасов.

Дори институционално прокуратурата заля обществото с неистини, подчерта той и бе категоричен, че работата на главния прокурор е да държи в добра форма прокуратурата, а не народа.

"Много скоро ще се разбере дали ВСС чака команда как да действа или ще действа съгласно закона. Ако действа съгласно закона, тримата герои от тази драма трябва да бъдат незабавно отстранени от изпълняваните длъжности. Очевидно е, че всички те употребяват длъжностите си, за да въздействат върху други магистрати, да се свързват с политици и т.н. – неща, в които взаимно се обвиняват. Към тримата магистрати трябва да се приложи един аршин, тримата да бъдат незабавно отстранени от длъжност, независимо какъв ще е изходът на самото разследване. Ако не стане, това би означавало, че кукловодите са дали верен ход", категоричен бе адв. Спасов.

По думите му главният прокурор е имал предложения не само от Бойко Борисов, но и от Делян Пеевски:

"По моя информация Гешев вчера дозира истината. Действително е имал такова обаждане преди няколко месеца към него. Това е било по времето на проф. Габровски, когато беше връчен мандатът на него. И действително Гешев не е възприел предложението тогава, обидил се е даже на Борисов и започнал пред близки да го нарича "предател". Но след това той е получил подобно обаждане и от Пеевски, на което вече е козирувал. Той спести тази информация на публиката. И двамата са имали еднопосочни предложения за това той да се оттегли от поста. Фактът, че той говори за предателство, означава, че те са били другари".

ГЕРБ беше дал на концесия съдебната власт на ДПС, изказа мнението си Минчо Спасов. Според него всичко останало, което виждаме в последните години, потвърждава това.

Той подчерта, че нищо не го е изненадало във вчерашното изявление на Иван Гешев. Според него част от медиите неправилно интерпретират казаното от главния прокурор, че той се заканва да изчисти политическия боклук:

"Аз внимателно прослушах неговото изказване. В края той каза нещо съвсем друго – "Време е да бъде изчистен този боклук. Това не е моя работа, това е работа на българския народ, ако смята, че това е важно. За мен като гражданин е важно". От тези му думи излиза, че той няма намерение да използва инструментариума, който има като главен прокурор, най-силният репресивен орган в държавата, а смята да излезе на политическото поле, да създаде евентуално нова партия и така да се бори срещу политическия боклук, което е жалко".

"Неговата дясна ръка - Ясен Тодоров, каза, че той не е привърженик на никоя политическа партия, никоя от сегашните партии не му импонира на натюрела. Това е още една заявка, че той и Гешев са се наговорили да правят политическа партия. Действията, които сега предприемат, са артилерийска подготовка за набиране на симпатизанти".

Адв. Спасов подчерта, че е притеснен от ВСС, който е ключовият институционален играч. Опорочена е не само прокурорската квота, но за съжаление и съдийската квота, смята той.

"Ако имаме на мястото си стоящ Инспекторат и ВСС, трябва първо да разследва как е проведено случайното разпределение на делата, така че всички ключови дела се падат или при някакви съученици на г-н Гешев, или при хора, които са негови твърде близки, а не при случайни прокурори. Второ – трябва да се установи и конкретно какви точно процедурни правила са необходими за разрешаването на случая "Барселонагейт", за които г-н Гешев спомена, че това било необходимо да мине цяла година. Аз в НПК знам, че сроковете за извършване на съдопроизводствените действия са двумесечни. Какви точно сложни процедури очаква този случай, че той се е разпоредил на наблюдаващия прокурор от ВКП да се спазва закона. Г-н Гешев няма право да се разпорежда по никакъв начин, защото всеки прокурор е длъжен и без друго да спазва закона", коментира още Минчо Спасов.


#Минчо Спасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »