Украински върховен съдия е арестуван с близо 3 млн. долара подкуп

Украински върховен съдия е арестуван с близо 3 млн. долара подкуп

ФБ/НАБО

A A+ A++ A

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан за подкуп в размер на 2,7 милиона долара, съобщи УНИАН, цитирана от БТА.

Image

Арестът бе обявен вчера - деня, когато украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа. Зеленски обяви, че е получил обещания за още помощ от съюзниците, и увери, че подкрепата за присъединяването на Украйна към Европейския съюз се е увеличила.

Борбата с корупцията е едно от основните условия, които ЕС поставя пред Киев.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна съобщи, че заедно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в големи размери във Върховния съд (ВС).

"НАБО и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно - схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите от ВС. В момента се извършват неотложни следствени действия. Подробности по-късно", пише в изявлението, публикувано във "Фейсбук".

Източник от правоприлагащите органи потвърди пред УНИАН, че председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на 2,7 милиона долара.

Князев заема поста от 1 декември 2021 г.

"Във връзка със случващото се" ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха във "Фейсбук" от най-висшата съдебна инстанция в Украйна.

#корупция #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »