Прогноза: Турците ще посрещнат 29 октомври с Ердоган начело

Прогноза:  Турците ще посрещнат 29 октомври с Ердоган начело

Фейсбук/Recep Tayyip Erdoğan

A A+ A++ A

Турците ще посрещнат 29 октомври – 100 години от основаването на Турската държава, с Реджеп Ердоган начело, прогнозира пред БНР доц. Мира Майер, преподавател в Департамент "Политически науки" в НБУ.

По думите й той губи подкрепа навсякъде, но не с много.

Кюрдските райони гласуваха за него, в Анадола като едно цяло всички са гласували за него, подчерта тя и добави, че турците в чужбина също са гласували преобладаващо за Ердоган.

Според нея обаче Ердоган има няколко коза, които все още не е използвал. До момента не е обяснил как ще излезе страната от икономическата криза, защото това е основният проблем на тези, които не са гласували за него, подчерта доц. Майер и изказа мнение, че ще е в негов плюс, ако успее да даде приемлива икономическа стратегия.

"В битката за балотаж Ердоган влиза с една обиколка напред – влиза с повече проценти и мнозинство в НС в негова подкрепа".

Според нея ако Кемал Кълъчдароглу не успее на втория тур, ще се оттегли и ще отстъпи на някой друг.

Доц. Мира Майер отбеляза, че турският избирател е изключително съзнателен - той вярва, че с неговата бюлетина ще промени бъдещето и ще участва в управлението на страната. За последните 30 години това е най-високата избирателна активност – близо 90%, но тя традиционно е висока, коментира тя изминалия първи тур в надпреварата.

Според нея резултатът от изминалите избори в страната е реален.

"Имаше много фактори срещу Ердоган, но и имаше много фактори за него", каза доц. Майер и отличи изключителната му предизборна кампания.

По думите й той е използвал доста популистки ходове – за увеличаване на заплати, пакети за предсрочно пенсиониране, безлихвени кредити на млади семейства без жилища. Тя цитира турски политик, който казва "Няма правителство, което да удържи на тракането на празните тенджери". Ердоган се вслуша в тези съвети, смята доц. Майер. Според нея му е помогнала и тактиката за величието на Турция:

"Той издига достойнството на турчина като гражданин".

Освен това първите 10 години от управлението му бяха години на благоденствие, добави тя.

Кемал Кълъчдароглу пледира силно за възвръщане на парламентарната република и за групови, а не авторитарни решения. Опозицията беше за ценностите, за либералната демокрация и за друг начин на управление. Но с изборите тези надежди са загубени, изказа мнение доц. Мира Майер.

#избори #Турция #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »