Стана ясно как и къде е издъхнала легендарната актриса Емилия Радева

Стана ясно как и къде е издъхнала легендарната актриса Емилия Радева
A A+ A++ A

Голямата актриса Емилия Радева, икона на театър „Българска армия“, издъхна 11 дни преди да навърши 91 години и три месеца след кончината на най-добрата си приятелка в гилдията Гинка Станчева, пише "Телеграф".

Последният Международен ден на театъра – 27 март т.г., Радева посрещна на легло в хоспис в София. Със скромен подарък и почит към големия й талант, персоналът уважи някогашната блестяща прима на родното кино и театър. Трогната от вниманието, тя прие милия жест в леглото.

Двайсетина дни по-рано актрисата е била в значително по-добро състояние. По случай 8 март в хосписа е организирано тържество за Деня на жената. На него Емилия Радева присъствала, но на инвалидна количка заради затруднения в придвижването. С много емоция тя прочита стихотворението за жената и просълзява последните си зрители.

Легендарната актриса е в хосписа от миналата есен, тъй като вече не можеше да се обгрижва сама, като основната причина за това е налегналата я деменция. Единствената й дъщеря живее във Франция, а нейният син Леандър, въпреки че е в България, е много ангажиран и няма как да помага на баба си.

За последно любимата на поколения българи актриса е излизала за кратко от дома по Нова година, когато дъщеря й си дошла от чужбина. Тогава Емилия споделила, че нищо не й липсва и се чувства добре. През 2000 г. тя беше пометена от кола и още от тогава са здравословните й проблеми. Наложи да се използва бастун за постоянно.

"Да отнемеш на един актьор сцената е смърт! У актьора е вечно живо желанието да играе пред публика. Затова и създадохме един пенсионерски клуб към Съюза на артистите", споделя на своята 85-годишнина актрисата. За разлика от много други нейни колеги, тя никога не се е оплаквала, че пенсията й е ниска.

#актриса #Емилия Радева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай