Турските избиратели у нас зашиха звучна плесница на Ердоган - гласуваха масово за Кълъчдароглу - 72,57%

Турските избиратели у нас зашиха звучна плесница на Ердоган - гласуваха масово за Кълъчдароглу - 72,57%
A A+ A++ A

Голямото мнозинство от турските избиратели в България са предпочели кандидат-президента на опозицията Кемал Кълъчдароглу пред досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция, показват резултати от вота в чужбина, оповестени от турското издание Дувар и цитирани от БТА.

Кандидатът на опозиционния Национален алианс печели 72,57 на сто от гласовете в България срещу 19,37 на сто за Ердоган. Третият кандидат на изборите Синан Оган от алианса АТА получава 4,65 на сто в България, а кандидатът Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, който обяви, че оттегля кандидатурата си, но турските изборни власти заявиха, че ще смятат за валидни гласовете за него - 3,42 на сто.

Резултатите са базирани на 100 процента преброени бюлетини, подадени за турските президентски избори от България, и на общо 1955 валидни гласа. В Германия - страната с най-многочислената турска диаспора - Ердоган води с 60,58 срещу 37,71 на сто за Кълъчдароглу според преброяването досега (78,5 процента преброени бюлетини). Броят на валидните гласове в тази страна се изчислява на 523 362.

В Нидерландия от 122 081 валидни гласа 62,22 на сто са за Ердоган, а 35,01 на сто за Кълъчдароглу.

Във Франция, където са отчетени над 97 708 хиляди валидни гласа, Ердоган получава 91,46 на сто срещу 6,60 на сто за Кълъчдароглу.

В Белгия 77,7 процента от около 73 хиляди валидни гласа са за досегашния президент на Турция, докато съперникът му Кълъчдароглу получава 20,81 на сто.

Гласоподавателите в Австрия пък дават превес на опозиционния кандидат, който събира подкрепа от 53,37 на сто срещу 44,97 на сто за Ердоган (при 46,8 хиляди валидни бюлетини). Преброяването на гласовете от чужбина не е приключило напълно.

Припомняме, че Турция ще избере следващия си президент на балотаж, който ще се състои на 28 май. Това е така, защото нито Ердоган, нито Кемал Кълъчдароглу успават да минат 50-процента на първия тур и сега битката се пренася на дубъл.

#Кемал Кълъчдароглу #Реджеп Таийп Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"