Станишев: България изглежда като болния човек на Европа

Станишев: България изглежда като болния човек на Европа

Фейсбук/Сергей Станишев

A A+ A++ A

"Светът се намира в огромна трансформация и тя се случва днес, докато политиците у нас са вкопчени в миналото. Целият Европейски съюз работи как да се адаптира, как Европа да не изпадне от глобалния процес, а в България всичко се свежда до това дали ще има, или няма да има правителство. И ако има, всички да кажат "мерси". Ние изглеждаме като болния човек на Европа, никой не ни възприема на сериозно".

Това каза пред БНР евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер.

И допълни, че лявото не може да бъде консервативно, то е бъдеще и усилие да се промени обществото към по-справедливо.

"Когато БСП беше хвърлена от ръководството си на чужд терен - на терена на традиционализма, на десния консерватизъм, на национализма, резултатът е 9% - исторически позор и унижение за левицата. Пет поредни избора БСП слиза все по-надолу и има отлив на доверие".

В предаването "Неделя 150" Станишев подчерта, че непоследователността в поведението на БСП може да бъде наказана, особено на местните избори.

"При коалиране с ГЕРБ ще настъпи рязък отлив и ще се окаже, че резултатът от вота може да бъде разгромен. Но очевидно за някои хора личното оцеляване е по-важно от приоритетите на БСП като партия".

Според него коалицията е компромис, когато нямаш 121 депутати, но е важно компромисите да бъдат върху ясна политическа база с програма и с ясен механизъм за вземане на решения.

"При експертен кабинет всичко ще бъде зад кулисите. Не можеш да не платиш цена. Но натежава отговорността".

И припомни, че през последните две години основна задача за Бойко Борисов е извеждането на ГЕРБ от изолация:

"Сега ГЕРБ могат да си говорят с всички. Номинацията на Мария Габриел е силен знак към ЕС, където има нетърпение да бъде съставено правителство. Тясното във времето съвпадение между заявката на ГЕРБ, че искат оставката на главния прокурор, и заявката на ВСС също показва, че желаният партньор за ГЕРБ е ПП. От ПП трябва да се освободят от детската болест на младата партия - ние сме единствените и най-добрите".

#Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »