НАП нищи доходите на близо 2000 нашенци с имоти в Гърция

НАП нищи доходите на близо 2000 нашенци с имоти в Гърция

Фейсбук/НАП

A A+ A++ A

Националната агенция по приходите (НАП) проверява финансовото положение на 1896 българи с недвижими имоти в Гърция. Проверката е започнала през октомври 2022 г., а на 767 от проверяваните лица са възложени и ревизии, вероятно защото е установено разминаване между доходите и направените разходи. Контролните производства продължават и през 2023 г.

Това става ясно от годишния отчет на НАП за 2022 г., публикуван на сайта на агенцията.

Както е известно подобни проверки се правят и на българи с имоти в Дубай. В отчета на НАП е видно, че през миналата година са приключили 18 проверки на собственици на жилища в Дубай, при които 6 лица са подали коригиращи декларации за доходите си - т.е. доброволно са платили по-висок размер данъци. Съставен е един акт за административно нарушение и са възложени четири ревизии, от които три са приключили. Допълнително установените данъци за плащане са в размер на 131 хил. лв., съобщава в. "Сега".

Отделно НАП проверяват и българи с банкови сметки в чужбина. През 2022 г. са приключили 8 проверки, които са довели до деклариране на допълнителни доходи за 4.527 млн. лв. Приключили са и 11 ревизии, установили за плащане на 2 млн. лв. допълнително данъци.

ПО-МАЛКО РЕВИЗИИ, ПОВЕЧЕ УСТАНОВЕНИ ЩЕТИ

Общо щети за почти 1.1 млрд. лв. са установили инспекторите от НАП в резултат на извършените данъчни ревизии и проверки през 2022 г., става ясно от отчета им. Сумата е с 20% по-висока от предната година, въпреки че като брой ревизиите и проверките са намалели.

През миналата година са извършени 7 805 ревизии при 8 257 предната година. От приключени 428 ревизии установените неплатени задължения - данъци и осигуровки, са в размер на 92.268 млн. лева. Наред с това още при започване на проверките голяма част от проверяваните фирми и физически лица доброволно са подали коригиращи декларации и са превели през миналата година в хазната 73 млн. лв. допълнително данъци и 9 млн. лв. осигурителни вноски.

Около 35-32% от констатираните нарушения при ревизиите се обжалват в съда, като от НАП посочват, че през последните години делът им бавно намалява. През мината година съдът е отменил близо 150 млн. лв. установени допълнителни задължения от ревизии, приключени в периода 2019-2021 г.

Отделно НАП са направили и общо 231 321 данъчни проверки през 2022 г. НАП извършва няколко вида проверки на фирми и граждани - проверки за възстановяване на данъци (основно ДДС), осигуровки или др., насрещни проверки с цел да се съберат доказателства по други проверки или ревизии, както и проверки за установяване на факти и обстоятелства, в т.ч. и за съпоставка на имущество и доходи на физически лица.

От НАП отчитат, че значително са намалели насрещните проверки, възложени от друг контролен орган - през миналата година те са били 38 498 - с 20% по-малко от предната година. Растат най-вече проверките по прихващане и възстановяване на данъци като чрез процедурата за опростено възстановяване на ДДС са върнати 602,3 млн. лв.

ПРЕВЕНЦИЯ

Основна част от контролната дейност на НАП е превенцията и противодействието на данъчните измами, се посочва в доклада. През 2022 г. с помощта на прокуратурата, МВР и ГДБОП агенцията по приходите е идентифицирала 676 участници в организирани данъчни и осигурителни измами с предполагаем размер на нанесената щета на бюджета 148.7 млн. лв. На тези фирми и граждани са направени 73 ревизии и 286 проверки като до момента са издадени ревизионни актове с установени задължения за 16.6 млн. лв.

През 2022 г. базата с данни "Рискови субекти" е актуализирана с нови 2 407 лица, а са изключени 15 лица, които трайно са променили своето икономическо поведение, пише още в доклада. В тези списъци са включени лица, свързани с ДДС измами и други случаи на избягване на данъчно облагане, и те са под наблюдение. Освен това НАП получава чрез мрежата за бърз обмен и ранно предупреждение за данъчни измами EUROFISC НАП информация за българи с данъчни провинения в чужбина и с висок рисков профил. През миналата година е получена информация за 823 българи, като за 151 от тях са предприети мерки за противодействие у нас.

Източник: "Сега"

#НАП #Гърция #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »