Германия ще достави на Украйна оръжие за 2,7 милиарда евро

Германия ще достави на Украйна оръжие за 2,7 милиарда евро

bg.wikipedia.org

A A+ A++ A

ерманското военно министерство обяви официално, че Украйна ще получи военна помощ на стойност почти 2,7 милиарда евро. Тя ще включва 20 бронетранспортьора "Мардер", 30 танка "Леопард", 15 зенитни установки "Гепард", над 200 разузнавателни дрона, четири системи за противовъздушна отбрана, 18 гаубици. Това е най-големият оръжеен пакет, който Германия готви ще предостави на Украйна от началото на войната през февруари 2022-а година.

По информация на "Дер Шпигел", пакетът е бил съгласуван в последните дни в рамките на тайни преговори между министерствата и канцлерството. Акцентът е бил поставен върху осигуряването на бронирана техника за украинските сухопътни войски и повишаването на ефективността на украинската противовъздушна отбраната.

"С този ценен принос от спешно необходимо военно снаряжение показваме още веднъж, че подкрепата от страна на Германия е сериозна", каза министърът на отбраната Борис Писториус, съобщи "Дойче веле".

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрей Ермак изрази благодарност на Германия във връзка с оказаната помощ. "Благодарим на съюзниците. Работим", написа той в Телеграм.

Междувременно правителствени източници в Берлин потвърдиха официално, че утре се очаква посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Германия.

#Германия #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"