Нинова: Българите ще шамаросат ГЕРБ на изборите

Нинова: Българите ще шамаросат ГЕРБ на изборите
Бюджетът залага през 2013 г. нова инфлация от 3.4 на сто, в същото време са замразени всички социални плащания, т.е. социална политика не се провежда, изтъкна Нинова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджет 2013 е бюджет на гарантираното обедняване, заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

„Според най-новите социологически проучвания българите поставят като основни проблеми безработицата, ниските доходи, високите цени и обедняването. Очакванията на българите са правителството през бюджета да реши част от тези проблеми, които те в своите социологически отговори твърдят, че са най-важни. Правителството на Бойко Борисов отговаря на тези очаквания с шамар и вярвам, че догодина народът ще отговори със същото“, коментира червеният депутат, цитирана от Дарик.

Нинова подкрепи своите думи с конкретни факти и числа. По думите й в Бюджет 2013 е заложена безработица от 12.4 на сто, каквато и в Бюджет 2012, т.е цифрата от 500 000 официално регистрирани безработни ще се запази и през следващата година.

По отношение на ниските доходи от БСП твърдят, че ГЕРБ увеличава минималната работна заплата с 8 на сто, пенсиите – с 9 процента, а натрупаната в последните три години инфлация е общо 12 на сто.

Бюджетът залага през 2013 г. нова инфлация от 3.4 на сто, в същото време са замразени всички социални плащания, т.е. социална политика не се провежда, изтъкна Нинова.

Депутатът прогнозира, че цените на храните и стоките догодина ще продължат да се покачват заради новия акциз на дизела и керосина.

Освен това за първи път в Бюджет 2013 не са заложени пари за национални доплащания на декар площ за земеделските производители, посочи тя.

„На всичкото отгоре българите са натоварени и с данък върху лихвите върху депозитите. От БСП сме категорично против този данък, тъй като според нас той натоварва по-бедните", заяви Нинова.

В отговор на питане на премиера Бойко Борисов към опозицията относно задълженията, които ще остави след себе си, оправдавайки се за поредния провал с тежкото наследство на Тройната коалиция, Корнелия Нинова посочи, че натрупаният вътрешен дълг в последните 4 години от управлението на ГЕРБ е в размер на 5 млрд. лева.

#Бюджет 2013 #Корнелия Нинова #БСП #Коалиция за България #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер #тройната коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"