НСИ: Над 1 млн. българи пътували в страната и чужбина през 2011 г.

НСИ: Над 1 млн. българи пътували в страната и чужбина през 2011 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След отстраняване на техническата грешка при изчисляването на данните от страна на НСИ, беше установено, че броят на туристите, пътували в страната и чужбина за 4 и повече нощувки възлиза на 1 117 119 вместо подадените данни от 416 250 туристи, съобщават от Националния статистически институт.

Това обяснява корекцията за средния разход на един български турист на 779 евро вместо публикуваните първоначално 2 092 евро за всички пътувания в страната и в чужбина през 2011 г.

От 2012 г. това изследване става регулярно и данните ще се публикуват годишно съгласно Регламент 692/2011 на Европейския парламент и Съвета на Европа относно европейска статистика на туризма.

За подобряване на данните в областта на туризма, НСИ ще усъвършенства сътрудничеството си с други институции (МВР, МИЕТ, браншови организации) като допълнителни източници на информация за пътуванията на българските граждани в страната и в чужбина, посочват от института.

Годишните данни за броя на пътуванията (2 458 419), броя на нощувките (21 166 012) и разходите за туризъм (870 919 хиляди евро) се получават като сума от резултатите от тримесечните изследвания, допълват от там.

При броя на туристите обаче резултатите за годината се формират по друг начин и представляват експертна оценка на база тримесечните изследвания. Такава оценка се прави за първи път от Евростат и включва годишните данни за 2011 г., съобщава НСИ.

#Националния статистически институт #НСИ #Евростат #туризъм #МВР #МИЕТ #Европейския парламент #Съвета на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"