Джипи въведе 5 лв. потребителска такса

Джипи въведе 5 лв. потребителска такса

pixabay

A A+ A++ A

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки.

Оказва се, че за да направи проверка Здравната каса, е нужно представяне на касова бележка за платена такса – каквато конкретният лекар не издава на пациентите си.

"Потребителска такса се дължи за оказана медицинска дейност на категориите лица, които не са освободени от нея. С времето тези категории лица станаха около 70%, така че на практика потребителската такса в момента не върши своята работа", коментира представителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област София д-р Виктория Чобанова.

От Здравната каса посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2 лева и 90 стотинки, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар.

"Която е със записване на часове, която е свързана с по-малко чакане, по-добро отношение, повече време за преглед и което реално пациентите в някои практики заплащат. Това вече е съвсем различна услуга, която касае организацията на дейността", изтъкна д-р Чобанова, цитирана от БНР.

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012 година.

#лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"