Българи мохамедани поискаха право на самоопределение

Българи мохамедани поискаха право на самоопределение
В декларация по повод стогодишнината от Балканската война и от насилствената християнизация и смяна на имената на българите мохамедани се призовава за единение между двете религиозни общности в страната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българските и турските власти и религиозни водачи да престанат да злоупотребяват с българите мохамедани и да гарантират правото им на самоопределение, призоваха от културно-просветната организация на обединените българи мохамедани и българи християни Дружба „Родина".

В декларация по повод стогодишнината от Балканската война и от насилствената християнизация и смяна на имената на българите мохамедани се призовава за единение между двете религиозни общности в страната, предаде БТА.

Организацията настоява българските и турски историци да изследват обективно този период и по нататъшната съдба на българите, изповядващи исляма.

„Остро осъждаме фалшификациите за участие на българската армия в издевателства над мирното население, не приемаме непоследователната и противоречива политика на българската държава към българите мохамедани и актовете на насилствена смяна на техните имена и вяра", се посочва в декларацията.

„Отхвърляме политиката на асимилация и турцизация на българите мохамедани, които живеят на територията на Турция, както и ограниченията да говорят и изучават майчиния си български език", казват още от Дружба „Родина".

Единение между българи християни и българи мохамедани е възможно, стига политиците и религиозните лидери да спрат да ни използват за съмнителни политически цели, заяви Хасан Айваз, бивш мюфтия на Гоце Делчев.

Според директора на училището в село Рибново, където живеят много мохамедани, Манчо Джуркин, българите мохамедани винаги са се чувствали „чужди сред свои".

„Грубата намеса на политиците в историята трябва да спре, за нас е важно да се чувстваме българи и да не забравяме своите корени", заключи акад. Георги Марков, съучредител на организацията.

В неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган определи като правилно решението на общинските съветници от партията в Кърджали да гласуват с „въздържал се" по предложението за обявяване на ген. Васил Делов за почетен гражданин на града.

Той апелира за общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г.,  като в сравни с възродителен процес.

Според Доган самото поставяне на въпроса на този етап крие опасност от ерозиране на самата държавност.

„Защото Балканската война е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които по-късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес“, коментира още лидерът на ДПС.

По думите му напоследък имало анти-ДПС стратегия в една анти-ДПС кампания и тя имала две измерения. Едното било свързано с твърдения като тези на академик Георги Марков, според когото ДПС прокарва неоосманизма в България, а другото – свързано с твърденията, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям, визирайки се случаят с имамите в Пазарджик.

В понеделник от „Атака" започнаха събирането подписи в Народното събрание за подписка, която да бъде внесена в Конституционния съд за обявяване на ДПС за противоконституционно движение.

„Сега се вижда ясно, че ДПС не само е партия на етническа и верска основа, но и осъществява антидържавна дейност. С изявлението си, че Балканската война е, цитирам, „война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителния процес. С това изявление Ахмед Доган показва, че освобождението на България фактически от господството, робството на Османската империя, за него не е нещо положително“, каза Сидеров.

#Георги Марков #Волен Сидеров #Кърджали #противоконституционност #Ахмед Доган #ДПС #Конституционен съд #КС #„Атака“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"