Плевнелиев в Лаос: България може да засили гласа на Виетнам в ЕС

Плевнелиев в Лаос: България може да засили гласа на Виетнам в ЕС
„Семейна снимка" на държавните и правителствените ръководители на страните от Азиатско-европейския форум. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев предложи на Виетнам смесени предприятия за производството на храни и военно сътрудничество и покани Китай и Корея да правят бизнес в България на среща с държавните им ръководители в столицата на Лаос – Виентян.

Плевнелиев пристигна в неделя в Лаос за участие в Деветата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум АСЕМ.

В първия ден от визитата държавният глава има срещи с премиера на Китай Вън Цзябао и с министър-председателите на Виетнам Нгуен Тан Зунг, на Корея Ким Хуан-сик и на Сингапур Ли Сян Лун.

Споразумение за стратегическо партьорство между България и Виетнам ще бъде подписано по време на посещението на Плевнелиев в азиатската държава през втората половина на февруари 2013 г.

За това се договориха той и министър-председателят на страната Нгуен Тан Зунг, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България може да засили гласа на Виетнам в Европейския съюз, а Виетнам ще направи по-ефективни българските усилия за задълбочаването на икономическото сътрудничество с Югоизточна Азия, подчерта той по време на срещата с Нгуен Тан Зунг.

България е готова да предостави черноморските и дунавските си пристанища на Виетнам за износ на европейския пазар, заяви държавният глава.

Той предложи създаването на смесени българо-виетнамски предприятия в областта на производството на храни, както и за ремонта и производството на специална продукция.

В момента Виетнам е най-големият износител на кафе, ориз и морски продукти и България може да предложи на виетнамските производители най-ниските разходи за производство и износ на продукцията им на европейските пазари, подчерта президентът.

Според него Варненското пристанище, което е най-голямото в България, може да стане център за производство и износ за виетнамския бизнес с пресни морски продукти.

„Ако произвеждате в България, ще имате най-ниските данъчни разходи и най-високата добавена стойност", рекламира страната Росен Плевнелиев пред виетнамския премиер.

Като много силен беше оценен потенциалът на българските предприятия за производство и ремонт на специална продукция от Нгуен Тан Зунг.

За насърчаването на военното сътрудничество ще се работи по споразумение между двете страни.

Като области със значителен потенциал бяха откроени и фармацевтиката, енергетиката и енергийната ефективност, леката промишленост и селското стопанство.

България се надява да бъде домакин на следващата Среща на върха на Секретариата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа и може да я организира по най-добрия начин.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по-късно на срещата си с китайския министър-председател Вън Дзябао.

„За страната ни домакинството на форума е възможност за начало на широка програма за сътрудничество с Китай на всички равнища", заяви Плевнелиев.

Пълна подкрепа, най-добрите условия за дейност и ниска данъчна тежест – това предлага България на китайския бизнес.

„Искаме да позиционираме България в Югоизточна Европа като страна за правене на бизнес, която предлага високо ниво на образование и квалификация и добри условия в сектори като енергийната ефективност, туризма, производството на храни, в агросектора и в автомобилопроизводството", каза президентът.

Китайският премиер посочи, че в условията на икономическа и финансова криза България изповядва култура на стабилност, успя да запази отворен пазара си и предоставя добри условия на инвеститорите.

Той изтъкна големия ръст на българския износ през последните години, а китайските инвестиции в областта на автомобилостроенето и възобновяемите енергийни източници дават много добри резулати.

Българският износ за КНР е 402 милиона щатски долара за 2011 г., а само през първото полугодие на тази година достига 362 милиона щатски долара.

Южна Корея ще подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО, стана ясно пък по време на среща на Росен Плевнелиев с министър-председателя на Корея Ким Хуанг-сик.

Според южнокорейския премиер, Бокова е съумяла да изведе успешно организацията от трудностите и въпреки финансовите ограничения.

Плевнелиев се обяви за „прагматично сътрудничество, основано на резултати" между България и Корея.

Държавният глава припомни усилията за позиционирането на България като логистичен и иновативен хъб в региона и предимствата на страната, които произтичат от географското местоположение и от транспортните връзки с други силни и близки икономики като Турция.

„България вече се ползва от възможностите си и предоставя големи логистични предимства", каза президентът.

България има отлично местоположение и възможности да се превърне в регионален логистичен център на Югоизточна Европа, коментира премиерът Ким Хуанг Шик.

„Корпоративният ви данък е 10% – от най-ниските в света, и това го споделих с много бизнес лидери. България има много добра образователна и научна основа, а Корея – необходимите технологии", каза още премиерът.

#Росен Плевнелиев #президент #Виетнам #България #Лаос #Китай #Южна Корея #Азиатско-европейския форум #АСЕМ #Вън Цзябао #премиер на Китай #Нгуен Тан Зунг #Европейския съюз #Азия #Централна и Източна Европа #ЮНЕСКО #Ирина Бокова #КНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници