Експерти: Изкуственият интелект е заплаха за здравето на милиони хора

Експерти: Изкуственият интелект е заплаха за здравето на милиони хора

pixabay

A A+ A++ A

Изкуственият интелект може да навреди на здравето на милиони хора и да представлява екзистенциална заплаха за човечеството, заявиха лекари и експерти в областта на общественото здраве, които призоваха за спиране на развитието на изкуствения интелект, докато той не бъде регулиран.

Изкуственият интелект има потенциала да направи революция в здравеопазването, като подобри диагностиката на заболяванията, открива по-добри начини за лечение на пациентите и разшири обхвата на грижите за повече хора.

Но развитието на изкуствения интелект има и потенциала да доведе до отрицателни последици за здравето, смятат здравни специалисти от Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Коста Рика и Малайзия, които публикуват своето заключение в списание BMJ Global Health.

Рисковете, свързани с медицината и здравеопазването, "включват възможността грешките на ИИ да причинят вреда на пациентите, проблеми с поверителността и сигурността на данните и използването на ИИ по начини, които ще влошат социалното и здравното неравенство", казват те.

Такъв пример за вреда е използването на пулсоксиметър, управляван от ИИ, който е надценявал нивата на кислород в кръвта при пациенти с по-тъмна кожа, което е довело до недостатъчно лечение на тяхната хипоксия.

Но те предупредиха и за по-широки, глобални заплахи от ИИ за човешкото здраве и дори за човешкото съществуване.

ИИ би могъл да навреди на здравето на милиони хора чрез социалните детерминанти на здравето посредством контрола и манипулацията на хората, използването на смъртоносни автономни оръжия и последиците за психичното здраве от масовата безработица, ако системите, базирани на ИИ, изместят голям брой работници.

"В съчетание с бързо подобряващата се способност за изкривяване или изопачаване на реалността с помощта на дълбоки фалшификати (дийп фейк), информационните системи, управлявани от ИИ, могат допълнително да подкопаят демокрацията, като предизвикат общ срив на доверието или стимулират социално разделение и конфликти с последващи последици за общественото здраве", твърдят те.

Заплахите произтичат и от загубата на работни места, която ще съпътства широкото внедряване на технологиите на ИИ, като оценките варират от десетки до стотици милиони през следващото десетилетие.

"Макар че ще има много ползи от прекратяването на повтаряща се, опасна и неприятна работа, вече знаем, че безработицата е силно свързана с неблагоприятни последици за здравето и поведението", казват от групата.

"Освен това не знаем как обществото ще реагира психологически и емоционално на един свят, в който работата е недостъпна или ненужна, нито пък мислим много за политиките и стратегиите, които биха били необходими, за да се прекъсне връзката между безработицата и лошото здраве", казаха те.

Но заплахата, която представлява самоусъвършенстващият се изкуствен общ интелект, който теоретично може да се научи и да изпълнява целия спектър от човешки задачи, е всеобхватна, смятат те.

"Сега се стремим да създадем машини, които са много по-интелигентни и мощни от нас. Потенциалът на тези машини да прилагат тази интелигентност и мощ, умишлено или не, и по начини, които биха могли да навредят или да подчинят хората, е реален и трябва да се вземе предвид.

"С експоненциалното нарастване на изследванията и разработките в областта на ИИ прозорецът на възможностите за избягване на сериозни и потенциално екзистенциални вреди се затваря.

"Необходимо е ефективно регулиране на разработването и използването на изкуствен интелект, за да се избегнат вредите", предупреждават те. "До въвеждането на такава регулация следва да се въведе мораториум върху разработването на самоусъвършенстващ се изкуствен общ интелект."

Отделно от това в Обединеното кралство коалиция от здравни експерти, независими проверители на факти и медицински благотворителни организации призова правителството да внесе поправки в предстоящия законопроект за онлайн безопасност, за да предприеме действия срещу дезинформацията за здравето.

"Един от ключовите начини да защитим бъдещето на нашата здравна система е да гарантираме, че интернет компаниите имат ясни политики за това как идентифицират вредната здравна дезинформация, която се появява на техните платформи, както и последователни подходи за справяне с нея", пише групата в отворено писмо до Хлое Смит, държавен секретар по въпросите на науката, иновациите и технологиите.

"Това ще даде на потребителите по-голяма защита от вреди и ще подобри информационната среда и доверието в публичните институции.
Подписано от институции, сред които Британската фондация за сърдечни заболявания, Кралският колеж на общопрактикуващите лекари и Full Fact, писмото призовава правителството на Обединеното кралство да добави ново правно обвързващо задължение към законопроекта, което ще изисква от най-големите социални мрежи да добавят нови правила към условията за ползване на услугите си, уреждащи начина, по който модерират дезинформацията, свързана със здравето.

Уил Мой, главен изпълнителен директор на Full Fact, заяви: "Без това изменение законопроектът за онлайн безопасност ще бъде безполезен пред лицето на вредната здравна дезинформация."

#технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »