БАБХ с масови проверки по празниците

БАБХ с масови проверки по празниците

pixabay.com

A A+ A++ A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1498 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене в периода 02–05.06.2023 година. От тях 1103 са по официален контрол (планов), а 45 по сигнали и оплаквания от граждани, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

За констатирани нарушения при инспекциите са съставени 15 акта за установени административни нарушения и 76 предписания.

Преустановена е дейността на 2 обекта – в единия за несъответствия на материално-техническата база, а в другия за неспазване на хигиенните изисквания, липса на записи свързани в Системата за управление безопасността на храните.

През изминалата седмица са унищожени 53 кг храни. Възбранени и насочени за унищожаване още 161 кг и 8 литра храни от животински и неживотински произход, част от които са били с изтекъл срок на годност, неправилно съхранени или без етикети.

Констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на Република България свързани с прилагане на законодателството в областта на храните са, сред които предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикетировка, неправилно съхранени; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните и други.

Припомняме, че гражданите могат да подават сигнали и оплаквания до Българската агенция по безопасност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски разговор, съгласно тарифния план на подателя) или в секция "Подай сигнал" на официалния сайт на БАБХ.

#БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"