Актьорът Ицках Финци навъртя 90 години

Актьорът Ицках Финци навъртя 90 години
A A+ A++ A

Един от най-любимите български актьори Ицхак Финци чества своя 90-годишен юбилей. В театър "Азарян", препълнен с публика, той игра, чете, представя по снимки на видеоекран свои спомени, свири на различни инструменти и пя. С таланта си изпълни с магично присъствие цялата сцена.

Публиката, сред която бяха приятели, колеги и почитатели на Ицко Финци, се смя, плака и ръкопляска във възторг.

Сред други четива, които той беше подбрал за вечерта, имаше един текст със заглавие "Спомних си" от неговата книга, издадена през 2009 г.

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Бащата му Самуел Финци, бил театрал – актьор и рецитатор. Режисирал самодейни театрални постановки в София и провинцията. След 1944 г. се занимава с търговия.

Родителите му имали желание да стане цигулар, и затова от 7-годишен взима уроци по цигулка. "Имахме радио и тогава родителите ми казваха да слушам как свири Хуберман. Искаха да стана най-великият цигулар в света", разказва актьорът.

За първи път в театрално представление бъдещият актьор играе още в забавачницата. Той е едно от седемте джуджета край Снежанка. За ролята си спомня: "Сигурен съм, че бях малко влюбен в самата Снежанка и много трепет изпитвах от това, че на снимката съм до нея и така леко се докосваме някак си, че тя си е сложила ръката на рамото ми. Такива неща имаха значение".

#актьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"