Сарафов с кърваво писмо! Скочи на шефа си Гешев и запита: Защо мълча 1 седмица?

Сарафов с кърваво писмо! Скочи на шефа си Гешев и запита: Защо мълча 1 седмица?
A A+ A++ A

Заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, изпрати позиция след вчерашното първо интервю на главния прокурор Гешев по БНТ.

В нея Сарафов заявява, че грешката не е негова и не желае да носи отговорност за чужди грехове. Той коментира пред БТА, че мълчанието на Иван Гешев е дало повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации.

"Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор, допълва Сарафов.

"По думите му израелският експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента е бил доведен от Ясен Тодоров по разпореждане на Гешев. Борислав Сарафов призова "прокуратурата да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия".

Ето и цялата позиция на Борислав Сарафов:

"Провокиран от интервюто на главния прокурор г-н Иван Гешев по БНТ, желая да изразя собствената си гледна точка по някои актуални за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление. Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор.

Впоследствие аз самият, пазейки "честта на пагона", както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки прекиия, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допу указанснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия", завършва позицията на заместник-главния прокурор и директор на НСлС.

#Борислав Сарафов #Иван Гешев #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай