EK следи отблизо случая с осъдените на смърт българи в Малайзия

EK следи отблизо случая с осъдените на смърт българи в Малайзия
На последното съдебно заседание по делото срещу двамата българи се разбра, че в багажа на единия задържан – Иван, са открити точно 1 кг и 945 грама амфетамини. Над 4 килограма са били наркотиците, намерени в куфара на Георги. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия следи отблизо случая с осъдените на смърт българи в Малайзия и търси варианти да съдейства на българските власти за намиране на решение, заяви говорителят на върховения представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън Мая Кочианчич.

Кочианчич каза, че Европейският съюз категорично се противопоставя на смъртното наказание, цитира я БНР.

„Знаете, че сме начело на кампанията за мораториум или отмяна на смъртните присъди в цял свят. По конкретния случай на този етап мога да кажа, че го следим отблизо и сме в постоянна връзка с българските власти, за да установим заедно как можем да им помогнем и какво може да се направи в тази ситуация“, обясни говорителят на Аштън.

В неделя стана ясно, че специалният пратеник на България Ангел Орбецов, който ще разговаря с властите в Малайзия по повод смъртните присъди на Иван Костов и Георги Бакалов за трафик на наркотици, ще настоява за замяна на присъдата с по-лека.

В понеделник се очаква да бъде обжалвана присъдата на двамата българи, а до седмица обаче междинен орган ще трябва да прецени дали делото да мине на втора фаза и дали присъдата може да бъде обжалвана пред апелативен съд.

В събота външният министър Николай Младенов, заяви, че това, което налага намесата на държавата в случая, е заплахата от смъртно наказание. По думите му все още се чака решение дали присъдите подлежат на обжалване.

Малайзия е държава, която е известна с много строгата си съдебна система и трудно може да се очакват каквито и да е изключения особено когато става въпрос за трафик на наркотици. Много е важно да се извърви процедурата такава, каквато е. Ако има възможност, да се обжалва – вероятно това ще е стратегията на адвокатите на двамата българи. Аз не мога да се произнеса по тяхната виновност или невинност“, каза министърът.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Ангел Орбецов #пратеник #Георги Бакалов #Иван Костов #присъда #Министерство на външните работи #България #българи #Малайзия #ЕК #ЕС #Европейска комисия #мораториум #смъртно наказание #Европейски парламент #говорител #Мая Кочианчич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"