На метри от ковчега на лейди Даяна: Чарлз Трети направи кралица Камила Паркър

На метри от ковчега на лейди Даяна:  Чарлз Трети направи кралица Камила Паркър

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Съпругата на британския крал Чарлз III – Камила беше коронясана преди броени минути, на метри от мястото, където на 6септември 1997 г. бе ковчегът с тялото на първата му жена лейди Даяна. Със сигурност кралското семейство би дало мило и драго да избегне това съвпадение, но в случая е невъзможно, тъй като според вековни правила всички коронации на английски монарси се извършват в Уестминстърското абатство, пише "24 часа".

Не така стои въпросът обаче с погребенията на съпрузи, но внезапната смърт на лейди Даяна при автомобилна катастрофа е толкова шокираща, че дворецът решава да ѝ бъде отдадена най-голяма почит. Наричана приживе “принцеса на народа”, тя е погребана като високопоставен член на британското кралско семейство в опит да се заглушат критиките към него за нерадостния ѝ живот, белязан с изневери и скандален развод с тогавашния престолонаследник Чарлз.

Тогава се знае, че един ден той ще се върне в Уестминстърското абатство, за да бъде коронясан, но малцина допускат, че до него в този момент ще е Камила. По това време тя

има славата на презряна любовница,

виновна за развода на Чарлз и Даяна. Така че никой не мисли как споменът за ковчега на първата жена може да изплува отново в такъв важен за настоящата съпруга на краля момент.

Но както отбелязват някои кралски кореспонденти, със сигурност и никога няма да се разбере какви чувства я вълнуват в този момент, тъй като подобно на покойната кралица Елизабет II тя е доказала, че знае как да стиска зъби и да пази мълчание в името на короната. Освен това дворецът е направил всичко възможно миналото на Камила да присъства по подходящ начин по време на церемонията за коронацията. Поканени са бившият ѝ съпруг Андрю Паркър Боулс и двете им деца. Също така внуците им ще бъдат пажове на честта заедно с тези на Чарлз, макар да нямат кръвна връзка с монарха. По-малката ѝ сестра Анабел ще е сред подкрепящите кралицата дами.

Това е малка награда за трънливия път, който 75-годишната Камила извървя от презряна любовница до най-голяма опора на британския крал. За първи път тя среща Чарлз, когато е само на 24 г., а той на 23. Първоначално са само приятели, но по-късно се впускат в гореща любовна авантюра, която е прекратена след заминаване на принца в чужбина, за да се присъедини към британския кралски флот. Версиите за раздялата им са многобройни – от нежелание на Чарлз да се жени толкова млад до неодобрение на избраницата му от страна на двореца. Според един от биографите им Камила е определена като “неблагонадежден партньор на престолонаследника”, защото няма аристократично потекло и са известни предходни нейни любовни връзки. Други път твърдят, че става въпрос за обикновено недоразумение – просто принцът не е показал, че е сериозен в намеренията си, и тя се е омъжила за стар приятел.

Около първия ѝ брак с офицера Андрю Паркър Боулс също има някои странни моменти. Камила се запознава с него, преди да срещне Чарлз. Имат връзка, която на няколко пъти бива прекратявана и подновявана. Годежът им е обявен през 1973 г. във вестник “Таймс”, като се твърди, че съобщението е изпратено от родителите им без тяхно знание и Андрю е бил принуден да ѝ направи предложение. Сключват брак още същата година. В края на 1974 г. им се ражда син, а през 1978 г. и дъщеря.

През това време Чарлз се радва на ергенския си живот, като пресата периодично го свързва с различни красавици и намеква, че му е време за брак, след като прехвърля 30 г. В тази атмосфера той среща 19-годишната Даяна, която е от благородническо семейство и твърде млада, за да е жена с история като Камила. Явно затова тя бързо получава одобрение от двореца и двамата се женят през 1981 г. Още на следващата година се ражда първият им син - Уилям, а след две години и вторият - Хари. В началото на 90-те вече започва да се говори за пукнатини в брака им, които първоначално биват отричани, но в края на 1992 г. двамата се разделят. Няколко месеца по-късно Даяна обвинява Камила за проблемите си с Чарлз, като твърди, че двамата са

продължили да имат любовни отношения,

дори след като са създали семейства. Репликата ѝ: “В брака ни беше пренаселено, защото бяхме трима” дълго време преследва престолонаследника и в крайна сметка той признава любовта си към Камила, след като и самата тя е разведена през 1995 г. Междувременно до медиите стигат доста нелицеприятни неща за изневерите му с нея по време на брака с Даяна.

Нещата допълнително се влошават след внезапната смърт на бившата съпруга по време на преследване от папараци в Париж. Дълго време дворецът е на прицел, че има вина за случилото се с нея. Затова Чарлз дори не смее да повдигне въпрос за Камила пред майка си, макар да е публично известно, че двамата вече живеят заедно. И когато все пак се престрашава да го стори около година след погребението на Даяна, е париран с репликата:

“Не искам да говоря за онази зла жена”

Минават още доста години, преди Елизабет II да приеме, че това е изборът на първородния й син и да се съгласи да се оженят през 2005 година.

Тъй като и двамата са разведени, няма възможност за църковна венчавка. Сключват граждански брак в кметството в Уиндзор. Дори от съображения за сигурност церемонията не е проведена в основната му зала за бракосъчетания, а в по-малко вътрешно помещение, което се използва за склад. Присъстват само 12 души, сред които синовете на Чарлз и синът на Камила. Кралица Елизабет II, съпругът ѝ Филип и останалите членове на кралското семейство ги чакат в параклиса на замъка “Уиндзор” за църковна благословия. Докато пътуват с кола към него, от събралите се по маршрута им хора обаче се чуват не само аплодисменти, а и освирквания.

#Лейди Даяна #коронация #Чарлз III #Камила Паркър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"