Националният събор на овцевъдите събира близо 1000 чистопородни животни

Националният събор на овцевъдите събира близо 1000 чистопородни животни

ПРСР

A A+ A++ A

Близо 1000 чистопородни животни ще бъдат показани на Единадесетия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от днес до 8 май на поляните до Петропавловския манастир край Лясковец. За откриването на форума са поканени министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, предаде БНР.

Националният събор на овцевъдите събира на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старите кулинарни традиции, поясни Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която организира събора с подкрепата на Министерството на земеделието.

"Ще премине с изложение на овце, кози, атрактивни животни има. Фермерските състезания, като тази година включваме и ново състезание, освен традиционните по стрижба, ръчно доене, за най-тежък коч, по обезкостяване на агнета, конкурсите за сирене, кашкавал и продукти от овче и козе мляко, включваме и за най-дълъг косъм – това са специални кози, от които се правят кукерските носии."

Под мотото "Българските храни от български суровини" е най-мащабното у нас изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. Част от събора е националният фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце".

На събора свой информационен щанд ще има Министерство на земеделието. Експерти от дирекциите по животновъдство, директни плащания и развитие на селските райони ще отговарят на въпроси на животновъдите, свързани с прилагането на новите мерки и схеми на Стратегическия план.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »