Военният парад на 6 май отново се завръща

Военният парад на 6 май отново се завръща

БТА - архив

A A+ A++ A

След тригодишно прекъсване, заради пандемията от Covid-19, когато Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки, тази година военният парад ще се състои. На 6 май, веднага след празничната литургия, започва тържествен водосвет на бойните знамена, последван от военен парад на пл. "Княз Александър I", начело с командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

В началото на колоната ще преминат знамената светини на Българската армия, следвани от Гвардейския представителен духов оркестър, както и тези на видовете въоръжени сили. Гражданите на площада ще могат да видят бойна и специална техника на Сухопътни войски – машини „Командо Селект” и „Гардиън”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън "Град", МТЛБ "Тунджа", самоходна гаубица "2С-1", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси "Точка" и "Оса".

Военновъздушните сили ще бъдат представени с машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани автомобили на СКСО (Съвместното командване на силите), както и бронирани автомобили "Пустинна котка" на Служба "Военна полиция".

В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. Над площада ще прелети вертолет Ми-17, носещ националния флаг, както и хеликоптери Ми-24В и "Кугар", самолети L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25, а също и три изтребителя МиГ-29.

От страна на Военноморските сили ще се включи хеликоптер "Пантер", предаде БНР.

Мерките за сигурност включват забрана за полети на дронове

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за сигурност в София преди началото на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини и военния парад в Деня на храбростта и празник на Българската армия.

След 8 часа е организиран достъп на гражданите през пет пункта за проверка,съобщиха от пресцентъра на службата.

От 08:30 до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус километър от района на парада .

Променена е организацията на движението в центъра на столицата, забранено е и паркирането в централната градска зона.

#военен парад #6 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"