Христо Мутфчиев: Стартовата заплата за актьор трябва да е 2 бона

Христо Мутфчиев: Стартовата заплата за актьор трябва да е 2 бона
A A+ A++ A

„Стартовата актьорска заплата сега е 900 лв. Искам стартовата заплата да стане не по-малко от 1500-2000 лева. Искам повишаване на началната стартова заплата за всеки, който започва да работи тази професия, която не си дават сметка, че е трудна”.

Това заяви Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите, в ефира на Нова Нюз.
Повод за думите му е липсата на бюджет и намалението на парите за сектор Култура. „Театрите акумулират приходи. Общинските и държавните театри са необходими на обществото. Липсата на бюджет е страшно, защото ние работим със социални програми. Без бюджет не могат да бъдат предназначени 260 души по програма „Мелпомена”. Ако не приемат бюджет, тези хора остават без работа, от друга страна се блокира работата на около 30 театъра”, обясни Мутафчиев.

Мутафчиев предлага моментално да бъдат върнати в бюджета на Министерство на културата орязаните средства и да ги разпределят като увеличаване на стандарта за финансиране на сектор „Сценични изкуства”, а не за капиталови разходи. „Ще подкрепя киното да не си дава парите, не може да ощетяваш едно изкуство за сметка на друго. Ако не направят правителство, поне да приемат бюджет”, призова Мутафчиев.

#Христо Мутафчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"