120 години от гибелта на Гоце Делчев

120 години от гибелта на Гоце Делчев

pixabay.com

A A+ A++ A

България отбелязва 120 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев. Паметта му ще бъде почетена с различни прояви в страната. Президентът Румен Радев ще участва в честванията в град Гоце Делчев.

Наричат го безсмъртния Апостол, заради огнения дух, съчетал по нещо от Левски и Раковски. Роден за водач, Гоце Делчев е сред най-значимите личности в българската история, посветил живота си на мечтата за Обединена България. Преподава български език в Щип и в Банско. Ръководител и идеолог на Вътрешната Македоноодринска революционна организация, която развива активна дейност в Одринска Тракия, благодарение на усилията на Гоце Делчев. Загива в сражение с турска потеря край село Баница на 4 май 1903 година, по време на подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. След 1944 година костите на Гоце Делчев са преместени в Скопие в двора на църквата „Свети Спас“.

120-ата годишнина от гибелта на революционера ще бъде отбелязана с различни прояви. В Благоевград, където е мемориалът-костница на Делчевия род и училището, наследник на Българската мъжка гимназия в Солун, чийто възпитаник е Гоце Делчев, ще почетат паметта му с различни събития. Сред тях: възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на площад „Македония“ в Благоевград.

В честванията в град Гоце Делчев ще участва президентът Румен Радев. Държавният глава ще присъства на заупокойна молитва в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. От 20 часа пред паметника на революционера на централния площад в града президентът ще участва в заря-проверка.

#Гоце Делчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници